lördag 8 mars 2008

Nationer på obestånd

Benedict Anderson menade att tryckpressen bidrog till att nationer bildades: fler människor kunde läsa samma texter, och blev medvetna om att andra läste samma texter. Föreställningen om en gemensam tankevärld växte fram, som omfattade dem som läste samma texter på samma språk.
Medan alla i Sverige såg på samma kanaler talade alla om samma saker dagen efter. Mer eller mindre alla visste vad som hade stått i tidningen. Det fanns en gemensam världsbild.
Nu läser vi olika saker, ser på olika kanaler, tar del i olika nyheter och tolkar dem olika. Vi lever i olika tankevärldar.

Det är kanske därför Björklund & Co vill tvångsdöpa elever till sin tro på lag och ordning och objektivt givna normer. Åtminstone den officiella skolan skall prångla ut identiska normer till sina elever. De skall tvingas in i det rätta tänket, göra det som är normalt: äta blodpudding, duscha naken inför andra, håna resp. hylla rätt religion, respektera "våra" normer osv.

Själv skulle jag föredra samtal där människor diskuterar normer och värderingar med varandra och utvecklar gemensamma föreställningar.

Inga kommentarer: