lördag 15 mars 2008

Fildelning

Regeringen bryr sig. Nåja, inte om medborgarnas integritet, kanske. Men om den heliga äganderätten! Fredrik Reinfeldt verkar ha, tja, modifierat sitt löfte att inte jaga en hel generation: det skall visst jagas, men rättssäkert och inte av polisen utan av musikindustrin och antipiratbyrån.

Som ministrarna Ask och Adelsohn Liljeroth skriver i SVD

Idag är upphovsmännen i princip helt hänvisade till att polisanmäla upphovsrättsintrång på internet. Polisens och åklagarens verksamhet har visserligen förbättrats genom ökad utbildning och specialisering. Men det är inte rimligt att hela detta ansvar ska ligga på polis och åklagare.

Tvärtom är det i många fall både mer naturligt och lämpligt att rättighetshavarna själva har möjligheter att ingripa mot intrång.



Alltså: Antipiratbyrån slipper bevisa att ett brott har begåtts, och det är inte polisen som skall undersöka det. Man går till någon domstol, visar en skärmdump, och sedan skall skivindustrin själv få undersöka mitt surfande. För ett brott som normalt ger böter! Det blir alltså enklare för ett privat företag att få ut förteckningar över mitt surfande än för polisen. Ingår det i privatiseringen: envar sin egen polis? Gratis baseboll-träd åt alla? Får fastighetsskötaren göra husrannsakan när jag lägger soporna i fel påse?

Beatrice Ask menar att underhållningsindustrin kan kombinera nytta med nöja:

Dessutom är det här ett lysande tillfälle att ta en kontakt i varningsbrev med dem som uppenbart är intresserade av ett ens produkter och informera om erbjudanden om lagliga alternativ.



Godfather and the Antipiratbyrå: om du betalar kan vi beskydda dig mot dom som kräver att du betalar för att beskyddas!

Just nu vet vi alltså att integritet väger lätt, att rättsväsendet är på väg att privatiseras, och att regeringen inte har en aning om internet och hur det fungerar.


Bra och viktiga bloggar i ämnet:

Johan Linander, centerpartiets rättspolitiske talesman, beskriver hur lagförslaget har lirkats igenom.
Oscar Swartz: undrar hur mycket Ask och Adelsohn Liljeroth egentligen har förstått.
Pär Ström: diskuterar om det här är första steget mot en automatisering av rättsväsendet: privata intressen sköter det hela, och efter ett påstått brott finns automatiskt ett inbetalningskort i mailen.
Rosetta Sten: diskuterar frågan ur ett artistperspektiv och väljer att likna Mozart mer än Salieri.
Bloggen "Enligt min humla" belyser också privatiseringen av rättsväsendet i Frihet i en liten ask

Inga kommentarer: