söndag 16 mars 2008

Att producera ideologi

Forum för Levande Historia grundades av den förra regeringen för att sprida kunskap om förintelsen. Uppenbarligen såg man nazismen som ett problem.

Den nya regeringen tycker att det istället är kommunismen som är problemet. Därför har Forum för Levande Historia fått ett nytt uppdrag: Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer.

[I förbigående fastslår man därmed sambandet mellan en politisk ideologi och vissa folkmord, dvs. den som är för kommunism är också för folkmord]

Samtidigt gör man vetenskap till nyttig vetenskap. Vi beställer och betalar, ni levererar rätt resultat.

Stefan Jonsson beskriver dock i DNs nätupplaga att det inte riktigt gick som det var tänkt:

Först varnade Lena Adelsohn-Liljeroth: "Kommunismen är en ideologi som skördat och alltjämt skördar många offer!"

Sedan läste Michael Schoenhals (professor i Kinas historia i Lund) upp ett gammalt dokument som bevisade hur långt man i Maos Kina var beredd att gå i kampen mot klassfienderna. Kuturministern var förmodligen rätt nöjd.

Sen gick det utför. Jag hoppas det är ok att citera Stefan Jonsson direkt:

Schoenhals förklarade: "Ni som kommit hit för att höra oss fördöma kommunismen har missat hela poängen med historisk kunskap. Vår uppgift är att strängt granska brott mot mänskligheten så att vi lär oss att känna igen dem i samtiden - och detta oavsett om det utförs i kommunismens eller demokratins namn." Sedan avslöjade han att dokumentet han läst alls inte stammade från Maos Kina, utan var en ordagrann återgivning, med enstaka substantiv utbytta, av George Bushs senaste tal, där presidenten förklarar varför USA ska använda tortyr i kampen mot terrorismen.

Michael Schoenhals inlägg kommer att gå till historien. Sällan har en svensk humanist tillrättavisat makten lika skarpt. Hans markering säkrar för lång tid oberoendet för Forum för levande historia och forskningen över lag. När Schoenhals vädrat ut flosklerna kunde seminariet rikta in sig på huvudsaken: hur förklara dessa ohyggligheter, hur undvika att de sker igen? Det var en historikernas seger över ideologerna.



Det är bara att instämma. Och Forum för Levande Historia vår väl starta en nätinsamling för att få medel för sin verksamhet framöver.

Inga kommentarer: