onsdag 19 mars 2008

Grattis, USA!

Idag är det fem år sedan USA invaderade Irak. Washington Post har undersökt opinionsläget:
hp3-19-08c
Two-thirds in the latest poll said the war was not worth fighting, including 51 percent who felt so "strongly."
Bush meddelade stolt att "det var rätt att avsätta Saddam Hussein, och vi kan och måste vinna kriget. Att ytterligare 30.000 soldater har skickats till Irak under 2007 "has opened the door to a major strategic victory in the war on terror."

Att hans "job approval rating" - antalet människor som anser att han gör ett bra jobb - nu ligger på 32% medan 66% menar att han gör ett dåligt jobb - det tycks inte påverka honom. Många demokrati-teorier anser att en representativ demokrati förutsätter att väljarna kan rösta på någon annan nästa gång. Detta hot sägs skrämma politiker så att de håller sig någorlunda nära opinionen. Men presidenter som befinner sig i sin andra mandatperiod - som Bush - behöver inte bry sig om sådana petitesser. Väljarna har uppenbarligen inget inflytande på Bush - presidenten är nästan lika autonom som en lagom kompetent diktator.

Inte heller 3988 döda och 29.451 sårade soldater - för att inte nämna 85.000 döda irakier - har något inflytande på politiken. Inte heller de uppskattade 3 biljarder dollar som kriget sägs kosta verkar påverka politiken.

Om det här är är demokrati måste vi kanske om-definiera begreppet. "...government of the people, by the people, for the people..." verkar vara överspelad. Laager- eller bunker-mentalitet (känslan att vara hotad och omringad av fiender, krav på allmän uppslutning bakom ledarskapet, och slutet på diskussion och kritiskt tänkande) och det totala kriget mot onda fiender passar inte så bra ihop med demokratiska samtal.

Inga kommentarer: