tisdag 18 mars 2008

FN har fel, Sverige har rätt!

FN's flyktingkommissarie har synpunkter på den svenska utvisningspolitiken.

Men det är inget att bry sig om, om man får tro migrationsminister Billström.

355458_366_210


UNHCR tycker att det är fel att skicka tillbaka flyktingar till centrala och södra Irak, och avtalet mellan Sverige och Irak om att skicka tillbaka flyktingar får hård kritik: "ett brott mot grundläggande flyktingsrättsliga principer."

Tobias Billström anser att UNHCR har fel. Eller? De kanske har rätt, men Sverige har "rättare"? Hur som helst, hans bidrag till TISMA 2008 (The International Snömos Award) är värt att begrunda.

– Skillnaden mellan UNHCR och den svenska positionen i den här frågan är att UNHCR har ett bredare mandat och ser på den här frågan i en mer kollektiv synvinkel medan våra domstolar fattar beslut i individuella ärenden. Det leder till att man i många fall når olika resultat. Men vår tilltro till vårt system och dess rättssäkerhet är ju absolut.

Det är den ju. Men absolut tilltro? Wow, det är inte lite det!
Men vår tilltro? Är det s.k. majoritetsplural? Eller talar han för svenska folket?
Alltså: UNHCR säger att det principiellt råder krigstillstånd i Irak, och våra domstolar säger att vi inte vill ha vissa personer i alla fall. Och då kan det ju inte råda något krigstillstånd i Irak.


Fråga från SR:
Du hänvisar till domstolarna, men det är ju ändå regeringen och riksdagen som stiftat lagen som domstolarna följer. Finns det någon anledning att ändra på den här lagen och det här systemet?
– Först och främst kan man inte göra saker och ting enkelt för sig och tro att man bara genom en lagändring kan undanröja problem. Det kommer alltid finnas människor som får avslag i asylprocessen.
– Jag tycker att man måste vara medveten om att en svårighet i det här sammanhanget är att människor i bland inte accepterar att man får ett nej på sin ansökan och det problemet kommer vi alltid att leva med, oavsett hur många förändrade lagstiftningar som vi genomför. Det finns inga enkla svar eller quick fix på de här problemen, säger migrationsminister Tobias Billström.

Alltså, problemet är inte att det finns krig och kaos i Irak, problemet är att vissa inte accepterar inte sin avvisning. Att UNHCRs håller med dem - äsch.

Om de bara lät sig utvisas snällt och beskedligt och sen lät sig mördas när de kommer fram skulle vi ju inte ha några problem.

Här har vi en stark kandidat till TISMA-priset för 2008.

Inga kommentarer: