måndag 31 mars 2008

Gud och Sacrédeus

Dessa homofober!

Jag vet aldrig om jag skall skratta eller gråta. Lennart Sacrédeus, kristdemokrat från Dalarna, uttalar sig i Agenda om könsneutrala äktenskap. Han är övertygad om homosexuellas rätt att gifta sig kommer att leda till månggifte, sexuella relationer till djur och att sexuella relationer till barn inte fördöms.

Intressant tanke. Hur tänker han?

Föreställningen som ligger bakom bör rimligen vara att alla innerst inne vill ingå månggifte, ha sex med djur och våldta barn. Människan är innerst inne ond, och endast tvång kan hålla henne på den smala vägen.

Utifrån sådana resonemang piskades barn förr i tiden: att "spara på riset" ansågs vara att öppna dörren för otukt och allehanda "skörlevnad". Utan hårdhet, kontroll och stryk skulle barnen hamna i djävulens klor, och det ville man ju inte.

Mitt förslag är att vi piskar Lennart Sacrédeus, så att han inte hemfaller åt månggifte, pedofili eller sodomi. I gengäld låter han oss andra vara i fred - vi som inte har djävulen i oss, fastän vi inte har tagit oss namnet "Helig Gud".

I övrigt kan man ju undra om inte hans självvalda efternamn krockar med
andra budordet (2 Mos. 20:3-17 och 5 Mos. 5:6-21), som lyder Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.

Lite märkligt är också att man i Sverige fördömer fundamentalistiska religiösa regimer, medan representanter för regeringspartierna på bästa sändningstid kräver att staten skall vidmakthålla en medeltida människosyn och att gamla testamentet skall vara vägledande för statens lagstiftning. Är inte det ungefär definitionen för "fundamentalistisk"?

lördag 29 mars 2008

LIDL

Der Stern rapporterar om en intern Lidl-rapport som visar att Lidl spionerar på sina anställda. (Källa)

Speciella detektiver installerade 10-15 mini-kameras i Lidl-filialer och övervakade när och hur ofta anställda gick på toa, vem som kanske hade en kärleksrelation med vem, vem som var inkompetent eller helt enkelt verkade "introvert och naiv". Även tatueringar registrerades. I Tjeckien förbjöds medarbetare att gå på toa under arbetstid - med undantag för kvinnor som har mens. Men bara om de bär ett speciellt, väl synligt pannband. Spiegel Online återger protokoll-utskrifter från samtal mellan enstaka medarbetare som LIDL lät avlyssna.
Företagsledningen förnekar inte att rapporten existerar, men uppger att man inte ville övervaka medarbetarna, utan upptäcka ev. "felaktigt beteende." De flesta övervakningsaktioner sägs ha genomförts i Tyskland.

Priset för billig mat kan vara rätt hög.

fredag 28 mars 2008

Seneca och folkpartiet

Non vitae, sed scholae discimus, kritiserade Seneca: Vi lär oss inte för livet, utan för skolan. Det tyckte han var rätt korkat.

Matilda Wiklund har i sin avhandling "
Kunskapens fanbärare" analyserat hur DN bygger upp en systematisk beskrivning av skolan som offer för medveten socialdemokratisk förstörelselusta, med normlöshet, disciplinbrist och allmänt förfall som främsta kännetecken. Samtidigt har DN konstruerat lärarna som tappra kämpar för kunskapsförmedling och fasta normer. Man formligen kan se hur Spartas lärarkår under ledning av Leonidas Björklund håller stånd mot en övermakt av socialdemokrater och skolverkets flum-apostlar.
Men denna konstruktion haltar betänkligt. Som redan "Kunskapens fanbärare" visar är det faktiskt Björklund och hans falang som är övermakten, som ingalunda står med ryggen mot väggen. Tvärtom var det socialdemokraterna som försökte sig på en rokad av typen "den bästa högerpolitiken som kan fås i vänstertappning" - dvs. de försökte och försöker att erbjuda alliansens skolpolitik "med ett socialt ansikte", medan moderaterna stilas om till "det nya arbetarpartiet".
Just nu verkar disciplin- och pluggskolan på frammarsch. Ett av de intressantaste utspelen står fp i Stockholm för: polishämtning av skolkande elever. Det är väl meningen att de skall förberedas för ett ett liv under polisens vakande öga. Bra att de lär sig redan i grundskolan att staten tar i med hårdhandskarna om de inte ligger lågt. Där ser man - Seneca hade fel. De lär sig visst för livet!

torsdag 27 mars 2008

Att skapa "återvändare"

Idag rapporterar SR att "irakiska flyktingar återvänder frivilligt". Och att antalet återvändande irakier ökar från 20 per månad till 59.

Efter FNs och UNHCRs hårda protester mot Sveriges utvisningspraxis låter det ju lite förbryllande.

Kan det verkligen vara så att UNHCR säger att det är livsfarligt, men Sverige och irakierna tycker att det är helt ok? Migrationsverket fastslår t o m att det är ok att avvisa flyktingar från norra Irak, via Bagdad.

Om man tittar lite närmare sticker bockfoten fram: Det är avvisade flyktingar som återvänder, dvs. människor som i stort sett inte har något alternativ. Och ökningen? Jo, det är en månad sedan Sverige slöt ett avtal med Irak, där Irak går med på att ta tillbaka flyktingar som avvisas. Tidigare kunde Irak vägra att ta emot dem. Nu kan inte flyktingarna hoppas på det längre.

Det är alltså helt irrelevant att jämföra de båda siffrorna. Och ännu mera irrelevant att konstruera en stigande kurva utifrån en enda uppgift.

Men det är ju inget hinder när migrationsverk och migrationsministern skall måla en ny bild av situationen i Irak.

Och samtidigt skapar de en ny definition av "frivillig": vill du utvisas med tvång eller friviligt? Ungefär som alla dessa tvångsomhändertaganden av barn: "Skall vi omhänderta ditt barn frivilligt, eller ska vi beslutad om tvångsåtgärder? Om vi måste besluta om tvång är ju chansen inte så stor att du får ditt barn tillbaka, men du får välja fritt."



Om barngulag:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Barngulag
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tvångsomhändertagande_av_barn
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tvångsomhändertagande_av_barn#Kritik

söndag 23 mars 2008

kunglig svensk avundsjuka

Myten om Den Kungliga Svenska Avundsjukan är rätt gammal. Erikskrönikan talar om avundsjukan som typiskt svenskt, Johannes Magnus gör det också. Gustav Sundbärg, som beskriver det svenska folklynnet 1911, tar upp den gamla tråden igen.

Varför är det så?

En del av förklaringen ligger nog i den katolska läran om dödssynderna: högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede, likgiltighet. Olyckor beskrevs som Guds vrede över folkets synder.

Dessutom finns ett klassperspektiv i berättelsen om den avundsjukan: underklassen är alltid primitiv och hemfallen åt allsköns laster och synder. Bland annat ogillar den att överklassen har mer av livets goda. Därför måste överklassen ta sitt ansvar och bekämpa denna "sjuka" genom att fostra folket till att finna sig i sitt gudagivna öde.

Dessa berättelser har funnits i de flesta länder, det är inget särskilt svenskt med den.

Men varför återanvänds myten igen?

En amatörfilosofisk gissning är att man dels försöker framställa avundsjuka ("jag vill också ha") som missunnsamhet ("jag vill att du inte heller har"), men framför allt att man försöker kväva allt tal om rättvisa, jämlikhet och systerskap som ren och skär avundsjuka.

Finns ett bättre sätt att sätta munkavle på den som undrar varför vissa tjänar någon miljon per månad än att säga "du är bara avundsjuk?".

lördag 22 mars 2008

Kärnvapen-ubåt invigd

Ekot: Frankrike drar ner på kärnvapnen
356869_170_110
När president Sarkozy invigde atom-ubåten "Le Terrible" lekte han med flera tankeelement samtidigt:
  • Frankrike gör en insats för freden - går från 900 till 300 kärnvapen.
  • Frankrike är en stor militärmakt - har kärnvapenbärande ubåtar.
  • Frankrike (= världen) är hotad - "Enligt president Sarkozy måste Frankrike ha kvar kärnvapen för att avskräcka hot från stater som t ex Iran. Sarkozy sade att länder i Asien och Mellanöstern snart kan komma att ha robotar som kan nå Europa på en halvtimme, han anklagade också Iran för att öka räckvidden på sina robotar samtidigt som det finns allvarliga misstankar kring Irans atomprogram."

Observera hotbilden:
  • snart
  • länder i Asien och Mellanöstern
  • kan komma att ha
  • allvarliga misstankar

Vagt? Javisst.
Därför att han inte har något konkret att komma med? Nejdå, vaga hot fungerar bäst om man vill skapa osäkerhet. Osynliga spöken som finnas överallt gör att man aldrig kan slappna av, man ser dem överallt. Som den man med arabiskt utseende vars toalettbesök ledde till kalabalik på Köpenhamns flygplats. (18/3)

Allt i allt:
1984first

Läget: vi är hotade
Förklaring: dom är farliga
Åtgärd: vi måste beväpna oss
Vi/dom: vi är goda, dom är onda
Medborgare/politiker: Vi är rädda, dom beskyddar oss.
(Kärn)vapen: våra ar goda = defensiva, deras är onda = hotfulla.
Fred: skapas genom vapen
Politik: att välja den politiker som kan kan beskriva/konkretisera hotbilder och beskydda oss mot dem.
Medborgare: Sitta stilla i båten medan vi försvaras. Inse att vi måste kontrolleras för att hålla hotet borta.

När nyliberala stater lovar att leverera skydd mot yttre hot (som man själv har uppfunnit), nu när de inte längre kan leverera välfärd, jobb och social trygghet.
Hot utifrån tvingar/håller oss samman. Förr kunde den politiska arenan hålla oss samman, men när det politiska privatiseras försvinner den möjligheten: man kan inte slå sig samman för att påverka bolag som styr tunnelbanor, socialtjänst, sjukvård, skolor.

Vad var det nu igen som sanningsministeriet i George Orwells "1984" skrev?
War is Peace
Freedom is Slavery
Ignorance is Strength

Intressant rubriksättning av ekot, förresten...

onsdag 19 mars 2008

Grattis, USA!

Idag är det fem år sedan USA invaderade Irak. Washington Post har undersökt opinionsläget:
hp3-19-08c
Two-thirds in the latest poll said the war was not worth fighting, including 51 percent who felt so "strongly."
Bush meddelade stolt att "det var rätt att avsätta Saddam Hussein, och vi kan och måste vinna kriget. Att ytterligare 30.000 soldater har skickats till Irak under 2007 "has opened the door to a major strategic victory in the war on terror."

Att hans "job approval rating" - antalet människor som anser att han gör ett bra jobb - nu ligger på 32% medan 66% menar att han gör ett dåligt jobb - det tycks inte påverka honom. Många demokrati-teorier anser att en representativ demokrati förutsätter att väljarna kan rösta på någon annan nästa gång. Detta hot sägs skrämma politiker så att de håller sig någorlunda nära opinionen. Men presidenter som befinner sig i sin andra mandatperiod - som Bush - behöver inte bry sig om sådana petitesser. Väljarna har uppenbarligen inget inflytande på Bush - presidenten är nästan lika autonom som en lagom kompetent diktator.

Inte heller 3988 döda och 29.451 sårade soldater - för att inte nämna 85.000 döda irakier - har något inflytande på politiken. Inte heller de uppskattade 3 biljarder dollar som kriget sägs kosta verkar påverka politiken.

Om det här är är demokrati måste vi kanske om-definiera begreppet. "...government of the people, by the people, for the people..." verkar vara överspelad. Laager- eller bunker-mentalitet (känslan att vara hotad och omringad av fiender, krav på allmän uppslutning bakom ledarskapet, och slutet på diskussion och kritiskt tänkande) och det totala kriget mot onda fiender passar inte så bra ihop med demokratiska samtal.

barn utan stöd

Skolverket konstaterar allvarliga brister när det gäller stöd till elever med särskilda behov. 40% av eleverna får någon gång under sin skoltid särskilt stöd - det vore intressant att undersöka varför.

Skolverket visar att 20% av de elever som behöver stöd inte får något stöd. Men de som får stöd har inte alltid anledning att vara glada: Att en elev får särskilt stöd är inte en garanti för att man kommer till rätta med elevens studiesvårigheter, skriver skolverket.

Det verkar inte vara så viktigt vilka problem som finns: De åtgärder som sätts in tycks dessutom mer bestämmas av vilka resurser skolan har än av pedagogiska bedömningar och elevens behov.Finns en speciallärare så får eleven specialundervisning, finns en svensklärare över får eleven stöd i svenska, och om slöjdläraren behöver extratimmar ...

Och när man undersöker är slutsatsen redan klar: eleven har problem. Individen i centrum, som det heter på neoliberalt school-speak. Skolverket skriver att skolorna ofta söker ... problemet hos den enskilda eleven utan att utreda och analysera elevens hela skol- och studiesituation. Det gäller speciellt elever som kan upplevas som störande eller utagerande. Då handlar det vanligtvis inte om för lite stöd utan om fel sorts stöd. Stödet går ofta ut på att komma tillrätta med det störande beteendet utan att utreda orsakerna. Tiden för att arbeta med elevens beteende tas ofta från annan undervisning.

Det handlar alltså inte om att bearbeta problemets orsaker, utan att få problemet att försvinna. Det påminner starkt om Göteborgs kommuns försök att komma tillrätta med uteliggarna som sov på parkbänkarna. Man tog helt sonika bort parkbänkar. Inga fler uteliggare på parkbänkar ...

Stödet ges också allt oftare i grupper. Nejdå, det är inte fråga om specialklasser, obs-klasser osv. Det ser bara ut så. Effekten blir densamma - eleverna pekas ut, och det leder till att elevens självbild och därmed motivation och lärande påverkas negativt.

Själva utredningen är alltså sned - man "vet" i förväg att eleven har individuella problem som inte har med hemmet eller skolan att göra - och åtgärdsprogrammet är också sned - det är skolans tillgångar, inte elevens problem som bestämmer åtgärden. Då är det föga förvånande att Studier visar att också att de insatser som genomförs sällan följs upp och analyseras. Följden blir att åtgärderna upprepas och eleven får "mer av samma" insats.

Eftersom man redan från början glömmer bort att problemen kan ligga i hemmiljön är det kanske inte så förvånande att färdighetsträning och hemuppgifter är vanliga åtgärder för elever i behov av särskilt stöd. Det kan alltså leda till att elever som inte har något stöd hemifrån uppmanas att plugga lite extra hemma.

Och avslutningsvis konstaterar skolverket i förbigående att föräldrar med högre utbildning lyckas bättre: de har större möjlighet att utöva inflytande och se till att deras barn får tillgång till rätt sorts stöd. De har också bättre förutsättningar att stödja sitt barn i skolarbetet.

Utgränsning, utgallring, och förutsebart misslyckande i skolan har alltså många ansikten: de sker inte bara när Björklunds gäng beslutar om segregerande skolor med tidig bedömning och sortering.

Är du lönsam, lille vän?

I ekot förkunnas senaste nytt från skolfronten:
Vår tanke är nu att utnyttja nyfikenheten hos förskolebarnen till att göra förskolan lite mer lärorik så att de ska kunna lära sig mer om siffror och bokstäver redan i förskolan, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Hur mycket mer skola ska förskolan bli?
– Det är ju inte fråga om att det ska bli skola i arbetsformen där man sitter i bänkar i rader och så där. Så är det inte. Det är ju förskolans arbetssätt. Mycket ska ske i lekens form och man jobbar på andra sätt men att man ändå mera medvetet för in siffror, bokstäver och lite läs-, skriv- och räkneförberedelser redan i femårsåldern.
Engelska?
– Det är ju inte förbjudet men det ingår inte i tanken. Nu ska det påbörjas ett läroplansarbete där vi kommer att ta hjälp av de främsta experterna i Sverige på förskolepedagogik.


Utnyttja?
Effektivitet, satsning, lönsamhet ...

man sitter i bänkar i rader och så där?
Är det så skolan såg ut när Björklund var elev? Och det framtidens skola à la Björklund?

... inte förbjudet men det ingår inte i tanken?
Alltså, men erbjuder möjligheten utan att tänka på den? O så elegant! En möjligheternas skola ... Det blir alltså en marknad där man kan erbjuda lite olika profiler, ungefär som dagens gymnasier som kan locka med Englandsresor och elevdatorer och en massa annat. Och "dom andra" - som vi idag varken kan erbjuda stöd eller modersmålsundervisning - dom kan ju gå i förskolor för överblivna, även kallad "kommunal förskola" ...

Skolpolitik är fascinerande. Istället för "Tillbaka till Framtiden" gäller tydligen "Full fart mot 30talet", men med marknadsekonomi som styrprincip.

PS: Och så den söta knorren med "landets främsta experter". Kul när ideologi skall kläs ut till vetenskap.

tisdag 18 mars 2008

Skolan har inte råd

SR, 25/2: I mer än hälften av kommunerna finns inga modersmålslärare, därför får eleverna ingen modersmålsundervisning. Utan modersmål kan man inte lära sig något annat språk (och inte mycket annat heller).

I ett marknadsekonomiskt shangri-la skulle brist på lärare leda till att "priset" på sådana lärare helt enkelt ökar. Utbud och efterfrågan, det är ju mantrat för regeringen. Utbudet verkar vara lågt, men efterfrågan ännu lägre. Lärarna saknas, men saknas de verkligen? Efterfrågar kommunerna, eller har de bara frågat efter?


SR, 17/2: DO undersöker om det är en fråga om strukturell diskriminering. Det blir en enkel undersökning: hur hanterar kommuner och regeringen andra typer av lärarbrist? Förekommer någon som helst satsning på utbildning av modersmålslärare? Kan det bli "tyvärr, det blir ingen matematik det här året, vi har inte fått tag i en mattelärare?"

FN har fel, Sverige har rätt!

FN's flyktingkommissarie har synpunkter på den svenska utvisningspolitiken.

Men det är inget att bry sig om, om man får tro migrationsminister Billström.

355458_366_210


UNHCR tycker att det är fel att skicka tillbaka flyktingar till centrala och södra Irak, och avtalet mellan Sverige och Irak om att skicka tillbaka flyktingar får hård kritik: "ett brott mot grundläggande flyktingsrättsliga principer."

Tobias Billström anser att UNHCR har fel. Eller? De kanske har rätt, men Sverige har "rättare"? Hur som helst, hans bidrag till TISMA 2008 (The International Snömos Award) är värt att begrunda.

– Skillnaden mellan UNHCR och den svenska positionen i den här frågan är att UNHCR har ett bredare mandat och ser på den här frågan i en mer kollektiv synvinkel medan våra domstolar fattar beslut i individuella ärenden. Det leder till att man i många fall når olika resultat. Men vår tilltro till vårt system och dess rättssäkerhet är ju absolut.

Det är den ju. Men absolut tilltro? Wow, det är inte lite det!
Men vår tilltro? Är det s.k. majoritetsplural? Eller talar han för svenska folket?
Alltså: UNHCR säger att det principiellt råder krigstillstånd i Irak, och våra domstolar säger att vi inte vill ha vissa personer i alla fall. Och då kan det ju inte råda något krigstillstånd i Irak.


Fråga från SR:
Du hänvisar till domstolarna, men det är ju ändå regeringen och riksdagen som stiftat lagen som domstolarna följer. Finns det någon anledning att ändra på den här lagen och det här systemet?
– Först och främst kan man inte göra saker och ting enkelt för sig och tro att man bara genom en lagändring kan undanröja problem. Det kommer alltid finnas människor som får avslag i asylprocessen.
– Jag tycker att man måste vara medveten om att en svårighet i det här sammanhanget är att människor i bland inte accepterar att man får ett nej på sin ansökan och det problemet kommer vi alltid att leva med, oavsett hur många förändrade lagstiftningar som vi genomför. Det finns inga enkla svar eller quick fix på de här problemen, säger migrationsminister Tobias Billström.

Alltså, problemet är inte att det finns krig och kaos i Irak, problemet är att vissa inte accepterar inte sin avvisning. Att UNHCRs håller med dem - äsch.

Om de bara lät sig utvisas snällt och beskedligt och sen lät sig mördas när de kommer fram skulle vi ju inte ha några problem.

Här har vi en stark kandidat till TISMA-priset för 2008.

måndag 17 mars 2008

uranbrytning på skoj

Maud Olofsson förklarade 10/3 i riksdagen att hon inte har några principiella invändningar mot uranbrytning. Men hon ser inget samband mellan prospektering och uranbrytning:

"Även om det bedrivs omfattande prospekteringar är det en öppen fråga om det kommer att bedrivas uranbrytning i vårt land. Det är inte säkert att det kommer att vara kommersiellt lönsamt, eller om det kommer att klara miljöprövning. Det finns dessutom en omfattande kommunal vetorätt."

Nähä. Någon borde tala om för henne att uranpriset nu är 7 ggr så högt som år 2000, och att kanadensiska Geoforum Scandinavia kanske inte letar efter uran som ett slags folknöje.

Men logiken i sig är beundransvärd:

Varför bilbälte - det är en öppen fråga om jag krockar eller inte ...
Varför inte låta folk köpa heroin? Det är en öppen fråga om de använder det sedan...

Utvisningar

Jamil Burhan skall utvisas till Eritrea. Enligt migrationsverket är det helt ok.

Vet migrationsverket om att den svenska journalisten Dawit Isaak sitter i fängelse i Eritrea - sedan 2001 - utan rättegång? Men för dem som kan utvisa människor till Eritrea spelar kanske inte sånt någon större roll.

söndag 16 mars 2008

Gratis musiknedladdning

Ungefär samtidigt som regeringen öppnar jaktsäsongen på "en hel ungdomsgeneration" (Fredrik Reinfeldt) finns tydligen lite andra tecken: realtid.se meddelar att Sony BMG skriver avtal med gratis-musiksajten We7. Brittiska musikälskare kan framöver gratis lyssna på streaming musik av bl a Michael Jackson, Foo Fighters, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Celine Dion, Westlife, Eros Ramazzotti, Oasis, Johnny Cash och Miles Davis.

Det verkar som om dom där borta lever i en helt annan värld än vår regering.

Att producera ideologi

Forum för Levande Historia grundades av den förra regeringen för att sprida kunskap om förintelsen. Uppenbarligen såg man nazismen som ett problem.

Den nya regeringen tycker att det istället är kommunismen som är problemet. Därför har Forum för Levande Historia fått ett nytt uppdrag: Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer.

[I förbigående fastslår man därmed sambandet mellan en politisk ideologi och vissa folkmord, dvs. den som är för kommunism är också för folkmord]

Samtidigt gör man vetenskap till nyttig vetenskap. Vi beställer och betalar, ni levererar rätt resultat.

Stefan Jonsson beskriver dock i DNs nätupplaga att det inte riktigt gick som det var tänkt:

Först varnade Lena Adelsohn-Liljeroth: "Kommunismen är en ideologi som skördat och alltjämt skördar många offer!"

Sedan läste Michael Schoenhals (professor i Kinas historia i Lund) upp ett gammalt dokument som bevisade hur långt man i Maos Kina var beredd att gå i kampen mot klassfienderna. Kuturministern var förmodligen rätt nöjd.

Sen gick det utför. Jag hoppas det är ok att citera Stefan Jonsson direkt:

Schoenhals förklarade: "Ni som kommit hit för att höra oss fördöma kommunismen har missat hela poängen med historisk kunskap. Vår uppgift är att strängt granska brott mot mänskligheten så att vi lär oss att känna igen dem i samtiden - och detta oavsett om det utförs i kommunismens eller demokratins namn." Sedan avslöjade han att dokumentet han läst alls inte stammade från Maos Kina, utan var en ordagrann återgivning, med enstaka substantiv utbytta, av George Bushs senaste tal, där presidenten förklarar varför USA ska använda tortyr i kampen mot terrorismen.

Michael Schoenhals inlägg kommer att gå till historien. Sällan har en svensk humanist tillrättavisat makten lika skarpt. Hans markering säkrar för lång tid oberoendet för Forum för levande historia och forskningen över lag. När Schoenhals vädrat ut flosklerna kunde seminariet rikta in sig på huvudsaken: hur förklara dessa ohyggligheter, hur undvika att de sker igen? Det var en historikernas seger över ideologerna.



Det är bara att instämma. Och Forum för Levande Historia vår väl starta en nätinsamling för att få medel för sin verksamhet framöver.

lördag 15 mars 2008

Fildelning

Regeringen bryr sig. Nåja, inte om medborgarnas integritet, kanske. Men om den heliga äganderätten! Fredrik Reinfeldt verkar ha, tja, modifierat sitt löfte att inte jaga en hel generation: det skall visst jagas, men rättssäkert och inte av polisen utan av musikindustrin och antipiratbyrån.

Som ministrarna Ask och Adelsohn Liljeroth skriver i SVD

Idag är upphovsmännen i princip helt hänvisade till att polisanmäla upphovsrättsintrång på internet. Polisens och åklagarens verksamhet har visserligen förbättrats genom ökad utbildning och specialisering. Men det är inte rimligt att hela detta ansvar ska ligga på polis och åklagare.

Tvärtom är det i många fall både mer naturligt och lämpligt att rättighetshavarna själva har möjligheter att ingripa mot intrång.



Alltså: Antipiratbyrån slipper bevisa att ett brott har begåtts, och det är inte polisen som skall undersöka det. Man går till någon domstol, visar en skärmdump, och sedan skall skivindustrin själv få undersöka mitt surfande. För ett brott som normalt ger böter! Det blir alltså enklare för ett privat företag att få ut förteckningar över mitt surfande än för polisen. Ingår det i privatiseringen: envar sin egen polis? Gratis baseboll-träd åt alla? Får fastighetsskötaren göra husrannsakan när jag lägger soporna i fel påse?

Beatrice Ask menar att underhållningsindustrin kan kombinera nytta med nöja:

Dessutom är det här ett lysande tillfälle att ta en kontakt i varningsbrev med dem som uppenbart är intresserade av ett ens produkter och informera om erbjudanden om lagliga alternativ.



Godfather and the Antipiratbyrå: om du betalar kan vi beskydda dig mot dom som kräver att du betalar för att beskyddas!

Just nu vet vi alltså att integritet väger lätt, att rättsväsendet är på väg att privatiseras, och att regeringen inte har en aning om internet och hur det fungerar.


Bra och viktiga bloggar i ämnet:

Johan Linander, centerpartiets rättspolitiske talesman, beskriver hur lagförslaget har lirkats igenom.
Oscar Swartz: undrar hur mycket Ask och Adelsohn Liljeroth egentligen har förstått.
Pär Ström: diskuterar om det här är första steget mot en automatisering av rättsväsendet: privata intressen sköter det hela, och efter ett påstått brott finns automatiskt ett inbetalningskort i mailen.
Rosetta Sten: diskuterar frågan ur ett artistperspektiv och väljer att likna Mozart mer än Salieri.
Bloggen "Enligt min humla" belyser också privatiseringen av rättsväsendet i Frihet i en liten ask

tisdag 11 mars 2008

Farväl till strandskyddet

Regeringen vill att strandskyddet mer eller mindre upphävs. Kommunerna själva skall få bestämma. Som Mikael Cederbratt (m) säger om de s.k. sjöbodarna i Mellerud/Sunnanå: "Strandskyddslagen kan vara direkt hämmande för utvecklingen på landsbygden."

Nu skall stränderna utvecklas. I klartext: bebyggas. Eller tror någon på allvar att kommuner kan hålla isär miljö och miljoner när exploateringsbolag knackar på dörren och lovar "utveckling"? Nämnda "sjöbodar" har idag ett marknadsvärde på ca 650.000.

Grundfrågan är: är naturen till för alla, eller för dem som kan betala? I kapitalismen kan man tydligen inte tänka sig att något bara finns - det finns inte på riktigt förrän det har en prislapp och någon tjänar pengar på det.

Fågelsång är trams, men en CD med "äkta naturljud" kan man tjäna pengar på.

Orörd natur kan man inte tjäna pengar på, men villatomter, sommarland, sjöbodar - det är Riktig Natur®, det. Helst med musik och i technicolor.

måndag 10 mars 2008

Sortera ut "dom där"

Enligt SCB avgör klassbakgrunden vem som studerar vidare:

Har minst en förälder högskoleutbildning studerar 40% i gruppen 20-24 år. Har föräldrarna högst grundskola är det bara 10%.

Men 10% arbetarbarn verkar vara alldeles för mycket. Det är nog därför regeringen vill hindra elever på yrkesförberedande linjer att komma in på högskolan? Och ta bort 25/4-regeln, som hittills mest har gynnat arbetarbarnen?

Vore det inte enklare att organisera samhället som i Aldous Huxleys Du sköna nya värld från 1932? Man kan indela barnen redan från födelsen i alfa och beta som skall styra samhället, och gamma, delta och epsilon som skall arbeta och inte tänka. Då slipper man all senare sortering genom betyg, antagningsregler osv. Och efter 1932 kom 1933 med ännu fler sorteringar ...


Källa:
SCB (2006), ”Social bakgrund bland högskolenybörjare 2005/06 och bland doktorandnybörjare 2004/05”, UF 20, Statistiska centralbyrån, Örebro.
SCB (2006a), ”Gymnasieungdomars studieintresse”, UF36 SM0601, Statistiska centralbyrån, Örebro.

söndag 9 mars 2008

tvång, muslimska flickor och sex

Fp har slagit till igen: invandrarflickor skall tvingas att delta i sex- och samlevnadsundervisning mm. (DN debatt med den smaskiga titeln "Tvinga invandrarflickor att delta i sexundervisning"). Läckert, DN. Sex i kombination med våld och etnicitet säljer alltid).

Utifrån Sara Högdins avhandling (Utbildning på (o)lika villkor: Om kön och etnisk bakgrund i grundskolan), som baseras på enkäter vid 4 (!) högstadie-skolor drar fp slutsatsen att undantag inte får förekomma. Man glömmer att diskutera att även pojkar får undantag (men in mindre utsträckning). Men glömmer att diskutera att även "svenska" pojkar får undantag (i mindre utsträckning).

Fp slår fast att föräldrar inte skall få bestämma över sina barn. I alla fall inte "dom". Individen själv skall välja. Men bara om individen väljer rätt - om elever själva vill avstå från sex- och samlevnadsundervisning får inte heller göra det. Tänka fritt är stort, tänka rätt (som fp) är större.

Integration skall ske med tvång. Kulturmöten är möjliga när "dom" är som "vi". Flickor skall befrias till "vår" livsstil - inte pojkar. Vi lär ut vår värdegrund - t ex respekt för andras uppfattningar - genom att demonstrera att endast en uppfattning gäller: den som en liten högerliberal grupp under ledning av Björklund trumpetar ut.

Men inget av detta skall gälla privatskolorna. Deras elever skall inte behöva möta andra - de får umgås med de sina. Alltså: valfrihet för de få, rättning i ledet för resten.

Sex och våld och vilda västern: Sheriff Björklund - den gode - befriar jungfruar från onda muslimska banditer. Skall man vara lite snuskig kan man ju fundera hur länge jungfrun förblir jungfru när hon väl har befriats till den rätta svenska sexualiteten.

Läs även Helena Durojs blogg!

lördag 8 mars 2008

Nationer på obestånd

Benedict Anderson menade att tryckpressen bidrog till att nationer bildades: fler människor kunde läsa samma texter, och blev medvetna om att andra läste samma texter. Föreställningen om en gemensam tankevärld växte fram, som omfattade dem som läste samma texter på samma språk.
Medan alla i Sverige såg på samma kanaler talade alla om samma saker dagen efter. Mer eller mindre alla visste vad som hade stått i tidningen. Det fanns en gemensam världsbild.
Nu läser vi olika saker, ser på olika kanaler, tar del i olika nyheter och tolkar dem olika. Vi lever i olika tankevärldar.

Det är kanske därför Björklund & Co vill tvångsdöpa elever till sin tro på lag och ordning och objektivt givna normer. Åtminstone den officiella skolan skall prångla ut identiska normer till sina elever. De skall tvingas in i det rätta tänket, göra det som är normalt: äta blodpudding, duscha naken inför andra, håna resp. hylla rätt religion, respektera "våra" normer osv.

Själv skulle jag föredra samtal där människor diskuterar normer och värderingar med varandra och utvecklar gemensamma föreställningar.

Sommartid och energi

När sommartiden "uppfanns" var tanken att vi skulle spara energi. Det var en bra idé: el användes mest till belysning, dvs att släcka tidigare på kvällen innebar en besparing. Nu visar National Geographic att sommartid leder till att mer energi går åt till uppvärmning resp. luftkonditionering, och att effekten i bästa fall är plus/minus noll.

Kan vi slippa ofoget med sommartiden då, eller har den blivit en naturlag?

Förbud mot tortyr-förbud

Bush har lagt in sitt veto mot kongressens försök att förbjuda några av CIAs tortyrmetoder, bl a skendränkningar. I kampen mot terrorismen behöver CIA alla tänkbara medel, är hans argument.


Terror är uppenbarligen bara det som andra gör. Märkligt att kampen för frihet, demokrati och rättvisa kräver tortyr ...

måndag 3 mars 2008

privata komvux

Regeringens utredare föreslår att vi skall få privata komvux. Märkligt att man talar om fundamentalism endast i religiösa sammanhang.
I ett slags jeopardy svarar ju regeringen konsekvent "privatisering" i alla sammanhang. Det finns dockor som säger "mamma" när man skakar dem lite grann. Och det finns regeringar som säger "privatisering - valfrihet - marknad" när de skakas lite grann).

Men om man tolkar tillvaron utifrån en liten del av en text, och inte kan påverkas varken av argument eller en motsträvig verklighet, och alltid ger samma svar - nog borde man kallas fundamentalist?

Men man skall inte vara orättvis. Björklunds politiska jeopardy har ju faktiskt två olika svar: "tillbaka till 30talet" och "privatisering". Det är ju nästan intellektuell mångfald.