onsdag 4 juni 2008

högskole-ranking

Lejonborg, högskole- och forskningsminister, vill ha högskole-ranking. Högskoleverket skall utreda frågan.

Det tunga, intellektuella argumentet är:

- Rankning av högre utbildning är här för att stanna. Det är viktigt att vi hittar system som är så bra som möjligt, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg. (pressmeddelande)

Ja, det är klart. Växthuseffekten är också här för att stanna.

Han glömmer kanske att de rankningar som "är här" drivs av Sydsvenska handelskammaren och Svensk Näringsliv. Tur att det inte är några särintressen. Han glömmer också att 18 av 27 rektorer är klart emot en rankning, endast 4 är för.

Herr Lejonborg här även glömt det som alla studenter lär sig i grundkurserna: det finns igen "bra" mätning - alla mätningar speglar bara uppdragsgivarens premisser. Säg mig vad du mäter, och jag säger dig vad du är ute efter.

Mäter man hur fort man får jobb - som Lejonborg vill - är det knappast högskolors kritiska perspektiv eller deras bidrag till förändring och utveckling man är ute efter. I kombination med Lejonborg-drömmen om centralisering och nedläggning av regionala högskolor klarnar bilden.

Är du lönsam, lilla högskola? Producerar du? Vilken avkastning ger du? Ger du samma vinst som Stockholm, Göteborg, Malmö? Om inte ser vi till att du inte får studenter och lägger ner dig sen.

Jösses, så krångligt det är att piska igenom ett program så att det ser naturligt ut.

Inga kommentarer: