måndag 19 maj 2008

vem vill ha klorerade kycklingar?

Dagens Eko visar sig idag vara ekot av jordbruksminister Erlandsson. Han vill inte ha klor i maten, nej, det vill han verkligen inte. Det är verkligen inte bra, nej. Och sen går han upp i falsett och sjunger centerpartiets matvisa:

– För mig är det viktigt att maten är sund, säker och trygg att äta och tillaga i alla led av livsmedelskedjan från jord till bord. Jag är också alldeles övertygad om att den svenska och europeiska konsumenten inte vill ha den här typen av behandling av sin mat, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.



Här konstrueras alltså en populär bild av EU som tvingar dumma regler på oss, regler som ingen vill ha.

Men varför gör EU så?

Det är enkelt - och det vet Erlandsson också: USA hävdar att EU använder tekniska knep för att hindra livsmedelsimport från USA - inga klor-kycklingar till KFC, ingen genmanipulerad majs till europeiska frukostflingor osv. Och därför hotar USA att införa liknande hinder för t ex europeiska bilar. Och det är inte bra för svensk export.

Därför kommer vi snart att äta klorerad kyckling. Och skylla på EU. Och den svenska exporten till USA kommer att frodas ... Och framför allt kommer ingen att förstå hur det gick till. Tack till Eskil Erlandsson och hans eko.

Inga kommentarer: