fredag 30 maj 2008

lokala ekonomi-myter

Lokalblaskan sprider ekonomisk kunskap:

Under rubriken Lovar att vinst ska gå tillbaka till förskolan sprider min lokaltidning det glada budskapet:

Norska BII Distriktstjenster ANS lovar att all vinst på förskolorna som inte behövs för administration ska gå tillbaka till verksamheten. Löftet kom från delägaren Trond Ingvaldsen vid en information för barn- och utbildningsnämnden.


Man får tårar i ögonen.

Ett företag som vill ta över kommunens förskolor, och som lovar att göra det till självkostnadspris!

Det måste vara norrmännens sätt att bistå den nödlidande offentliga sektorn i Sverige.

Rörande.

Eller upprörande journalism?

onsdag 28 maj 2008

bankomater och myter

Ekot sprider ekonomi-kunskaper under rubriken

Bankomatuttag bör kosta pengar.
Där meddelas att riksbanken vill ha en avgift på kontantuttag - det kostar för mycket att hantera kontanterna. Och:

En stor del av kostnaden betalas av handeln och bankerna, vilket betyder att det i förlängningen är kunderna som får betala i form av högre priser på varor.


Och vem betalar för Visa- och Mastercard?

I princip är det alltså en omfördelning av kostnaderna från bankerna till kunderna. Det glömde ekot att berätta.

Dessutom är det första man lär sig i ekonomi-kursen att priser bestäms av utbud och efterfråga. Om pizzerian lägger på en femma går kunden till en annan pizzeria, om om de gör likadant blir det väl en halv special hos Sybilla.

Bara när det råder monopol eller oligopol kan säljaren bestämma priset. Men om det råder monopol/oligopol har vi ingen marknadsekonomi längre.

O hemska tanke: mitt i all privatisering och konkurrensutsättning och marknadisering av allt från respirator till försvarsmakt upptäcker ekot att marknaden är ur funktion och har ersatts av monopol. Det påstod Marx också, och C.H. Hermansson. Någon borde informera Anders Borg ...

tisdag 27 maj 2008

Björklund olycklig

Ekot/Radio Väst 27/5:

Björklund: Olyckligt när lärare inte vågar kritiseraDet är olyckligt när de anställda drar sig för att kritisera sin arbetsgivare offentligt. Det säger utbildningsminister Jan Björklund apropå kritiken mot Linneaskolen i Ljungskile. Sveriges radio Väst har tidigare berättat att missnöjda lärare på Linneaskolan inte vågar kritisera verksamheten offentligt. Missförhållanden ska kunna påtalas i både kommuala skolor och friskolor, säger Björklund till SR Väst.



Vaddå ska kunna påtala missförhållanden? Och vaddå olycklig?

Det är inte olyckligt, det är en logiskt följ av privatiseringen. Offentligt anställa har rätt att tala med massmedia, anställda i privata företag har inte rätt att göra det. Linneaskolans ägare kan stämma de kritiserande lärarna, eftersom de skadar skolans lönsamhet.

Tänk att det kan vara så lätt att glömma små detaljer. Alltså, Jan Björklund: inget meddelarskydd - det betyder att man inte har skydd när man meddelar något till pressen. Privatisering är alltså bra, det blir liksom rättning i leden.

Utom när modiga lärare protesterar ändå.

lite sextrakasseri får man tåla

Ekot, 26/5

En kvinna som har sextrakasserats på sitt jobb får enligt Försäkringskassan ingen livränta trots att hon inte kan arbeta mera. Orsak: hon var extra känslig pga traumatiska krigsupplevelser.

Juristen Jan Wressle på Försäkringskassan förklarar beslutet:

– Händelsen var inte så otroligt omfattande att den i sig skulle ha lett fram till en varaktig arbetsoförmåga fyra år senare, om man hade haft en normal situation. Du och jag hade inte blivit sjuka av det som hände på arbetsplatsen.


Den som inte tål det är helt enkelt för känslig. Vi ska ha tuffa jobbare!

Att hon har blivit sjuk på jobbet spelar ingen roll. menar Jan Wressle:

– Det kan vara relativt bagatellartade händelser som utlöser en sjukdom. Men orsaken till att det hände har kanske ingenting med arbetsuppgifterna att göra. Man kan ha ett tungt fysiskt arbete, men det finns inget vetenskapligt stöd för att ett tungt fysiskt arbete orsakar ryggsjukdom. Däremot kan man ju få ett ryggskott när man knyter skorna, säger Jan Wressle, jurist på Försäkringskassan.


Sextrakasseriet är alltså helt oskyldiga, som att knyta skorna. De klena blir sjuka av sånt, de tuffa skakar av sig och jobbar på försäkringskassan.
Och: tunga jobb sliter inte ut de riktigt tuffa.

Det intressanta är förskjutningen:
Frågan är inte om människor kan jobba, frågan är om det är uteslutande jobbets fel.

Och:
Frågan är hur vi hittar människor som tål jobben inklusive sextrakasseri och tungt fysiskt arbete.
Människor skall anpassas till jobben, inte tvärtom.

Man skulle kanske klona vissa manliga jurister, så att man får fram anställda som klarar lite sextrakasseri.

måndag 26 maj 2008

mer om lex Orwell

Per Ström Den nya Välfärden: Integritetens lilla röda.
Oscar Swartz, Texplorer - om FRA och Pirelli

Din dator är en öppen (power)book för bl a staten: ett TV-program från Gräv 2008 om IT-säkerhet

Benjamin Franklin: "Thoſe who would give up Essential Liberty to purchaſe a little Temporary Safety, deſerve neither Liberty nor Safety."

söndag 25 maj 2008

fira Orwell-dagen den 17:e juni!

Efter dagens besked från Karin Enström (m) känns det lugnt.

– Det är inte fråga om att det sitter människor och avlyssnar, med hörlurar, all trafik, utan det är ju i första hand ett tekniskt sätt att söka efter information som kan avslöja om det pågår otrevliga saker mot Sverige och våra medborgare, säger moderaten Karin Enström som håller i frågan i försvarsutskottet.


Vilken lättnad. Inga underbetalda spioner längre som lyssnar på "glöm inte köpa hem mjölk, älskling".

Men hur går det till, egentligen?

Det är försvarets radioanstalt FRA som enligt förslaget ska kontrollera vad som sägs i e-postmeddelanden, sms och telefonsamtal, som passerar Sveriges gränser. Syftet är att kartlägga så kallade yttre hot mot Sveriges säkerhet. Det kan handla både om organiserad brottslighet, terrorism och rent militära hot.

Jaha. Jamen då så. Jag är ju inte terrorist, och pratar väl aldrig med terrorister. Utom med telefon-terrorister som säljer Tele2-abonnemang. Och organiserad brottslighet?
Nej, de gånger jag cyklar på gågatan beror det på att jag är lite oorganiserad
Skönt. Jag har rent mjöl i påsen. Kör hårt, Karin! Skydda oss mot brottslingar och terrorister!

För att nå dit ska FRA gå igenom innehållet i allas våra samtal och mail med olika sökord.

Que?

Alla våra mail. Alla våra samtal. Avslyssnas. Granskas. Lagras.

Hjälp, Karin Enström! Regeringen planerar otrevliga saker mot Sverige och våra medborgare! De förbereder brott mot mänskliga rättigheter (*)!

----------------------
(*) Mänskliga rättigheter artikel 12, och Europakonventionen artikel 8 fastslår rätten till integritet. Sverige har undertecknat båda.

torsdag 22 maj 2008

den lagliga rasismen

Då har vi fått en lag som bekräftar att alla människor är inte lika mycket värda: Lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande m fl (2007/08:105). Asylsökande får bara akut vård, och de som har fått avslag får ingen vård alls om de inte betalar själva.

(E)migrationsminister Billström förstår inte kritiken, t ex från FNs sändebud Paul Hunt som säger att Sverige lagfäster diskriminering. Eller från läkare, som inte vill undersöka pass och plånbok innan de hjälper en sjuk människa. Att hjälpa papperslösa skulle "sända ut fel signaler", menar han.

Ja, det skulle ju sända ut signalen att Sverige respekterar de mänskliga rättigheter som Sverige faktiskt har undertecknat. Och det vore ju helt fel ... (Läs Marciej Zarembas artikel i DN)

Nu svänger Billström lite och pratar om vård för barn och gravida kvinnor:

Man kan inte straffa barn - födda eller ofödda - för föräldrarnas beslut att leva här gömda, säger Billström

Sverige hör numera till de mest diskrimerande länderna i Europa, men vi har i alla fall ett ömt hjärta för bebisar. Föräldrarna får skylla sig själva om de blir sjuka eller rentav dör.

Aldous Huxley - handlade hans Du sköna nya värld om Sverige?

ren schlagerfestival

Svante Stockselius - s.k. Schlager-EM-general - har uppenbarligen skrivit ett brev till journalister och schlagerstjärnor och uppmanat dem att inte visa "homosexuell kärlek". Och inte prata politik heller, speciellt inte Kosovo.

Svensk schlager skall vara ren. Oskyldig. Blond. Och heterosexuell. Tralala ...

onsdag 21 maj 2008

newspeak: etnicitism

Uppsnappat ur Aktuellt idag (08-05-21):

"de båda männen är etniska svenskar" ...


De är alltså inte bara svenskar, de är t o m etniska svenskar. De är inte bara födda i Sverige, t o m deras föräldrar är födda i Sverige, och kanske rentav far- och morföräldrar också.

De är renrasiga - förlåt: ren-etniska. De tillhör alltså den Rena Svenska Etniciteten.

Jösses, så krågligt det blir. Snälla Aktuellt, säg "ras" när det är det ni menar. Sen kan man kalla det för "rasism", eftersom det är det det är ...

polisens ansikte utåt

Äntligen kan polisen göra vänskapliga besök i invandrartäta förorter. I utrustningen finns även högtalare som spelar "We shall overcome" med poliskören under ledning av Birgit Friggebo.

Eller är det Jan Björklunds förslag till tjänstebil för högstadielärare?

polisbil

det bara blir så

Ekot förklarar varför operationer ställs in:

    10 000 operationer stoppade av strejken

Ett tag trodde jag nästan att sjukhusledningar fattar sådana beslut. Men de nämns inte alls, så de har väl inget att göra med det.

Ekots förklaring fortsätter:

Sjuksköterskornas strejk har medfört att nästan 10 000 operationer har fått ställas in och det kommer att bli besvärligt och kosta mycket pengar för landstingen att komma ikapp.

Men inte:

Landstingsförbundets vägran att gå med på sjuksköterskornas lönekrav leder till att operationer ställs in, och att man måste anlita bemanningsföretag, vilket kommer att bli mycket, mycket dyrt.


Allting är en fråga om perspektiv.


PS: Novus Opinion har på uppdrag av TV4 undersökt hur svenskarna ser på sjuksköterske-strejken: 73% anser att de gör rätt, 14% tycker att de inte borde strejka. Tyvärr har Novus inte undersökt Eko-journalisternas upfattning. Men det behövs väl inte heller ...

tisdag 20 maj 2008

modig transportminister

Åsa Torstensson befinner sig på en konferens med Europas godstransportföretagen och berättar om storslagna insatser för att rädda planeten. (Dagens Eko)

Tänk att bara man kör lagligt så sparar man både pengar och koldioxidutsläpp. Det du, säger Åsa Torstensson.


(jämför med den lika modige miljöministern)

måndag 19 maj 2008

vem vill ha klorerade kycklingar?

Dagens Eko visar sig idag vara ekot av jordbruksminister Erlandsson. Han vill inte ha klor i maten, nej, det vill han verkligen inte. Det är verkligen inte bra, nej. Och sen går han upp i falsett och sjunger centerpartiets matvisa:

– För mig är det viktigt att maten är sund, säker och trygg att äta och tillaga i alla led av livsmedelskedjan från jord till bord. Jag är också alldeles övertygad om att den svenska och europeiska konsumenten inte vill ha den här typen av behandling av sin mat, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.



Här konstrueras alltså en populär bild av EU som tvingar dumma regler på oss, regler som ingen vill ha.

Men varför gör EU så?

Det är enkelt - och det vet Erlandsson också: USA hävdar att EU använder tekniska knep för att hindra livsmedelsimport från USA - inga klor-kycklingar till KFC, ingen genmanipulerad majs till europeiska frukostflingor osv. Och därför hotar USA att införa liknande hinder för t ex europeiska bilar. Och det är inte bra för svensk export.

Därför kommer vi snart att äta klorerad kyckling. Och skylla på EU. Och den svenska exporten till USA kommer att frodas ... Och framför allt kommer ingen att förstå hur det gick till. Tack till Eskil Erlandsson och hans eko.

budget-ubåt var taxibåt

Den f.d. misstänkta ubåten i Hårsfjärden har dykt upp igen. Efter 26 år.

Den här gången är det klart - precis som flera gånger förut - att det faktiskt inte var någon ubåt. Utan en taxibåt som högst fredligt befann sig i området.

Herr Bildt vill dock inte säga något i ärendet, begripligt nog. Han satt nämligen med i den ubåt-kommission som fastslog att det otvetydig handlar om en sovjetisk ubåt, och som högljutt krävde en ursäkt av dåvarande Sovjetunionen.

Nåväl, taxibåten gjorde nytta den gången. (Bildt, då: det är helt uteslutit att ljuden härstammar från några andra farkoster!). Ryss-skräcken växte, vi höll andan, vi höll ut, vi höll på marinen och armén och flygvapnet och vi höll det för troligt att det var ryssarna igen och framför allt höll vi ihop mot dom där. Och vi höll tyst när försvarsanslagen skulle höjas och det nationella tonläget likaså.

Nå, Calle, hur blir det: blir det en ursäkt till f.d. Sovjetunionen nu? Och åtminstone liiiite självrannsakan?

att rss:a

Hittade en intressant sak: ett sätt att få information om sidor som inte erbjuder rss-service.

Gå till rss2page och gör ett bokmärke för sidan.

Sen kan du surfa vidare.

När du stöter på en sida som du vill hålla dig ajour med klickar du bara på rss2page-bokmärket.

Sen får du en länk med titeln "this link" som du skall klistra in i din webbläsare (det räcker att klicka på "this link"), och - tja, nästa gång sidan ändras får du ett meddelande om det.

Burma, igen

Vad är det intressantaste med naturkatastrofen i Burma?
Vad berättar alla korrespondenter om?
Vad nämns i alla nyhetssändningar?

Jo, r-e-g-i-m-e-n.

Inte ett ord om orsakerna:

Klimatet. Uppvärmningen. Havets varma ytvatten som ökar antalet taifuner och cykloner.
Mangrove-skogarna som skövlas för våra tigerräkor.

Hisklig tanke: vi i västvärlden har förorsakat lidandet i Burma.
Men vi kritiserar militärregimen där ...

forskarmödor

mcgstand

(William McGonagall)


Varje gång jag ser vad jag har skrivit senast tänker jag på William Topaz McGonagall. En mycket berömd poet, på sitt sätt. Bäst på att vara sämst.

Nåja, han blev ju berömd i alla fall, och sen lånade J K Rowlings hans efternamn till Minerva McGonagall. En tröst i bedrövelsen.

Men, å andra sidan: tänk om man hamnar mitt emellan?

lördag 17 maj 2008

polis och anarki

Carl Gustaf Wrangel, chef för trafikpolisen i Stockholm, efterlyser kreativ anarki i Sverige.

I SR berättar han om Drachten, en holländsk stad med 45.000 invånare. Där har man tagit bort alla trafiksignaler och låter trafikanterna sköta trafiken på egen hand.

Kaos?

Nejdå: färre köer, lugnare trafik, och inga olyckor med dödsfall eller ens skador.

– Det vore oerhört intressant om Vägverket eller någon kommunpolitiker någonstans i Sverige vågade pröva detta fullt ut. Jag är övertygad om att om folk faktiskt fick möjlighet att själva ta hänsyn då gör man det. Men i dag känner vi oss övervakade, tittar på skyltar och är så styrda av skyltar att vi inte tittar på trafiksituationen, säger Carl Gustaf Wrangel.



Hm, det kanske man kunde använda i skolan? Om elever själva fick styra hur de vill ha det i klassrummet ... då behöva kanske ingen lag-och-ordning-sheriff à la Björklund?

Eller i kommunen? Landet? Tanken svindlar.

tanka eller äta

Worldwatch Institute undrar hur länge en person skulle kunna leva på den majs som går åt för att fylla en SUV-tank med etanol.
Svaret är: 365 dagar.

Det låter helt omoraliskt.
Men det helt enkelt marknads-logik.

SUVen och dess ägare finns i Europa eller USA.
Majsätaren finns i tredje världen.
Vi har en fri marknad. Den som betalar mest får majsen...

Marknaden har ersatt moralen. Det fanns ingen marknad för moralfrågor, därför lades tillverkningen ner och ersattes av lönsamhet.

fredag 16 maj 2008

modig miljöminister

Dagens Eko i intervju med miljöministern.

SIKA har lagt fram en utredning som visar att bensinpriset måste höjas rejält för att tvinga fram ett omställning till miljövänligare transportsystem.

Miljöminister Andreas Carlgren, vad säger han om ett bensinpris på 27 kronor och 50 öre?


– Det finns inte i min tankevärld, säger Andreas Carlgren.


Men samtidigt så slår den här rapporten fast att, ska man få ner bilåkandet, då hjälper det inte med små insatser vad gäller bensinpriset. Man måste slå till med en dubblering?

– Det är där jag inte håller med, människor behöver kunna åka bil. Istället måste vi ha mycket starkare åtgärder när det gäller att se till att bilarna blir miljövänliga.


Så enkelt det kan vara.
Vad gör du åt växthuseffekten?
- Den finns inte i min sinnesvärld.
Jamen klimatförändringarna då?
- Dom håller jag inte med om.

SIKA-utredarna menar att det blir svårt för Sverige att nå EU:s koldioxidmål med den inställningen:

– Vår bedömning är nog egentligen att det ser ganska mörkt ut. Om man tittar historiskt så ökar utsläppen hela tiden, säger Christer Sandberg.


Miljöminister Andreas Carlgren håller inte med.


– Vi måste klara det och vi ska klara mer än så, vi räknar också med en global överenskommelse om klimatet och då ska Sverige klara över 30 procent.



Kul. Han håller inte med om utsläppsökningen. Borta är dom.

Så enkelt är det. Om man blundar finns inga monster under sängen.

Men tänk om monstren inte blundar?

söndag 11 maj 2008

Vad äter Sverigedemokrater?

Det är sååå intressant att höra högern tala om Det Svenska.
503315389_20e99e7703_m


Nu senast menade Jimmie Åkesson (SD) att moskéer är inte förenliga med svensk byggnadsstil. Det finns alltså - enligt högern - en Svensk Byggnadsstil. Undrar om den inkluderar villor i mexitegel? Villor med alp-veranda? Solfångare på taket - är det traditionellt svenskt?

Ska det vara svensk mat också? I så fall: får man äta barkis? Det är ju egentligen barches, judiskt sabbatsbröd, och då kan det väl inte gärna vara svenskt? Judarna i Stockholm kallade det för bergis, och judarna i Göteborg för barkis. Sedan spred sig namnet.

Svenska barkis är alltså inte svenska. Det blir då lite enfaldigt att tro på en Oföränderlig-Enheltlig Blågul Kultur.

Om man inte säger som Sverigedemokraterna:
Den äkta Svensken känner alltid rätt.
Vem som är äkta svensk bestämmer vi.
Och vad han känner - det känner vi.
Och vi känner att svensken känner för barkis, men inte för moskéer.
Q E D

lördag 10 maj 2008

Mänskliga rättigheter - endast för svenskar

Ur SR: Sverige har fått kritik från FN-rapportören Paul Hunt för att inte papperslösa får mer generös vård.

Kommentar: nåja, så kan man också säga det. Annars menar FN att vård är en mänsklig rättighet - samma vård för alla i ett land.

Men Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, tycker att kritiken är oberättigad.
– De som är
gömda, alltså de asylsökande som har fått avslag på sina ansökningar men som olovligen är kvar i Sverige, och papperslösa, alltså personer som inte har sökt asyl i Sverige, de vistas ju olovligen i Sverige och har i dag rätt till omedelbar hälso- och sjukvård. Det får man inte neka dem.
– Vi tycker att detta handlar om personer som är i Sverige utan att ha rätt till det och att vi går tillräckligt långt i vad vi bör erbjuda i form av hälso- och sjukvård för de personerna, säger Gunnar Axén.

Intressant: avslag, olovligen, inte asyl, olovligen, inte har rätt att vara här... Dom Andra. Ut med dom, alltså. Dom är ju kriminella!

Sverige: 4 gånger

Och: vi bör erbjuda vård, vi får inte neka dem vård. Fan också ... Alltså, vi gör vad vi måste - dom ska vara glada för det. Om inte den där dumma regeln tvingade oss skulle dom få se på annat!

Nästa steg är att sätta någon lämplig markering på De Olovliga, så att inte vårdpersonal förväxlar dem med Människor, t ex med oss som har rätt att vara här. Blir det bra med en gul stjärna, Gunnar Axén?

Nationens typsnitt


fraktur

skulle enligt nazisternas beslut vid maktövertagandet 1933 användas överallt. Judarna fick inte använda detta ariska typsnitt, de fick hålla sig till antiqua.

1940 upptäckte man att fraktur inte var så bra för lättläst propaganda. Då beslutade man att detta typsnitt var ett judiskt påhitt, som måste utrotas. Istället infördes - just det, antiqua som normaltypsnitt.

Något att tänka på när somliga talar om "osvenska byggnader". Eller när man ser nutida nazi-skrifter som använder just fraktur.

Källa: http://www.altearmee.de/schriften.htm

Här finns Bormans order - observera brevhuvudet !

Nazism och böcker

244460 I

Idag för 75 år sedan brände studentkårer och professorer böcker i Tyskland. 131 författare berördes, däribland Freud och Marx. Bokbålen var finalen på en längre "aktion mot otyskhet", och upptakt till en lång förföljelse av kritiska intellektuella.

De uttalanden som ropades ut när böckerna slängdes i elden är rätt avslöjande. I Berlin inleddes bokbränningen med ropet:

«Gegen Klassenkampf und Materialismus, für Volksgemeinschaft und idealistische Lebenshaltung. Ich übergebe der Flamme die Schriften von Karl Marx und Kautsky.»


("Mot klasskamp och materialism, för folksgemenskap och idealistisk livshållning. Jag överlämnar åt flamman Karl Marx' och Kautskys skrifter")

Goebbels meddelade samma dag i radion: «Das Zeitalter eines überspitzten jüdischen Intellektualismus ist nun zu Ende. ... Die deutsche Seele kann sich wieder äußern.»

(Den tillspetsade judiska intellektualismens tidsålder är slut. ... Den tyska själen kan yttra sig igen")

Och den tyska själen - längtande efter harmoni, trygghet, och starka ledare - underkastade sig censur, kontroll, förtryck. Men den kände sig trygg: syndabockarna slogs ihjäl och deras böcker brändes. Den kände sig upphöjd: den var en del av en folksgemenskap - och det var inte judarna.

Där man talar om Folkets själ, Fosterlandet, den Sanna Svenskheten - där utesluter man snart människor ur folksgemenskapen. Det kan vara handikappade, psykiskt sjuka, homosexuella, muslimer, feltänkare - andra, helt enkelt.

Sen bränner man snart böcker. Och då är inte steget långt till att bränna människor, som Tysklands förbundspresident Köhler sa idag.

onsdag 7 maj 2008

Rullstolsburen utvisas regelrätt

En rullstolsburen man - förlamad från midjan, med kateter - har utvisats till Irak. Utan rullstol, utan urinpåsar. Men han har inte lidit skada, meddelar polisen enligt SR.

Avdelningsdirektören på Rikspolisstyrelsen säger att det inte finns några tydliga riktlinjer som säger att man har rätt att få med sig en rullstol när man utvisas...


Huvudfrågan är alltså: har alla regler följts till punkt och pricka? Huvudsak är att det finns en regel, och att den tillämpas korrekt.

Varifrån kommer reglerna? Vem stiftar lagar? Är lagen god? Lag & Rätt – Lag eller rätt?

Till och med bibelns tio budord hade en tydlig avsändare, och de kunde uppenbarligen tolkas. Men vi kan inte undersöka om våra förordningar är mänskliga eller solidariska. Politiken har ersatts med regler som ska följas.

Och politiker gör ju bara det som är nödvändigt.

Det blir som det blir.

Om det går åt helvete måste vi undersöka om alla regler följdes. Annars får vi överklaga.

måndag 5 maj 2008

Engla och Burma

När Engla mördades uppmanade många att sätta ett ljus i fönstret. Ett tecken på nationell sorg, antar jag. Ungefär som när Diana dog.

Nu läser jag i tidningen att cyklonen i Burma har dödat 15.000 människor, och att många fler befaras dö i dess följder.

Det blir många ljus, det.

Kultursponsring

Moderaterna meddelar att kultur skall leva på företagssponsring och vinster från Svenska Spel.

Då blir väl alla inom nyliberalkonservativa arbetarpartiet nöjda.

1) Det är en omfördelning från tipskupong-lämnande socialgrupp 3 till kultur-njutande socialgrupp 1. Det gläder säkert "det måste löna sig att vara rik"-gänget.

2) Konstnärer tvingas att ge sig ut på en marknad. Om de inte vill rita snygga M i gul och orange - tja, tough luck, som man säger i Chicago-skolan. Marknads-vännerna jublar, marknaden löser ju alla problem.

3) Det blir som förr i tiden: både Leonardo da Vinci och Rembrandt hade ju sina sponsorer. Tänk så många nya Rembrandtarna vi får fram när Bert Karlsson utlyser tävlingen "Skara Sommarland hovmålare 2008"! "Framtiden var igår"-fraktionen - även kallad kulturkonservativa - blir glad. Det blir som på medeltiden, svensk kultur sätts på världskartan.

Men huvudpoängen ligger i governmentality: att styra utan att styra. Regeringens främsta funktion är att ersätta statens väl synliga hand (som kan diskuteras, kritiseras, påverkas) med marknadens osynliga & opåverkbara.

fredag 2 maj 2008

Stryk och örfilar

18 av europarådets 47 medlemsländer har någon form av förbud mot barnaga. I de flesta av dem är barnaga inte förbjudet helt och hållet: I många länder får man ge barn en örfil, som t ex i Storbritannien.
Där får ca. 1/4 av barnen stryk med käpp eller bälte och 70-80% av britterna är mot ett aga-förbud. Det vanligaste argumentet är att man själv har blivit slagen som barn.

Misshandlade barn kan alltså inte ens som vuxna erkänna sin egen förnedring, smärta, rädsla.
Istället identifierar de sig med gärningsmannen.
Som vuxna anser de att det är rätt att bli slagen.
Som vuxna anser de att det är rätt att slå.

Nog bevisar det att aga skadar människor för livet?

Dummaste uttryck?

Förmodligen har vi alla uttryck som vi retar oss på. Jag kom på ett som har retat mig länge: Enligt mig!

Enligt DN häromdagen är antioxidanter farliga, i alla fall enligt en rapport av Christian Gluud. Enligt TT kan de döda. Enligt Vetenskapsradion i P1 är de "vitaminerna som dödar".
Enligt Meir Stampfer, professor vid Harvard School of Public Health, har Gluud gjort en massa fel, t ex buntat ihop undersökningar som inte passar ihop, räknat in Vitamin A bland antioxidanterna, och sorterat bort 405 studier eftersom de inte handlade om dödsfall. Och enligt AP är inte dödsfallen i de 67 studier som Gluud granskade direkt relaterade till antioxidanter.

Jag förstår dessa "enligt". De hänvisar till bevis eller argument. Men "enligt mig"? Kan man själv gå i god för sig själv?