fredag 22 februari 2008

Högskolan och sorteringen

Högskolan har nya antagningsregler. Bland annat skall det bli svårare att komplettera/förbättra betygen på komvux. Och man skall välja "meriterande språkkurser" - i årskurs 6. Tolvåringar skall planera sin karriär.

Vi vet att det finns många, många elever som har problem med skolan, speciellt elever från s.k. studieovana hem. De kommer nu att möta regler som slår ut dem. Det kallar Hr Björkljund för "stimulera elever till bättre möjligheter":

 Vi vill ge en tydlig stimulans till eleverna att inom ramen för de här programmen välja lite mer krävande kurser som är viktiga för Sverige. Dit hör främmande språk. Sverige kommer inte att klara sig i en internationell konkurrenssituation i framtiden om ungdomarna väljer bort främmande språk.
... det är framförallt med de ungdomar som kommer från studieovana hem det är viktigt att vi blir tydliga med att det lönar sig att välja också lite mer krävande kurser. Det är i första hand de som i första hand väljer de enkla kurserna.


Varför de väljer enkla kurser vet inte Björklund. Och bryr sig inte heller. Varför skulle han? Hans kunder "kan" systemet, de har resurser, de kan i värsta fall skicka sina ungar på språkresa.

Att de andra väljer enkla kurser - det är ett störande beteende som skall straffas med utslagning. Och att välja rätt kurser skall belönas med livslånga platser vid köttgrytorna.
Det är lönsamt att ta sig i kragen. Och den som ingen krage har får skylla sig själv.

Allt i allt blir det allt viktigare att vara noga när man väljer sina föräldrar.
Och när man väljer politiker.

Inga kommentarer: