fredag 29 februari 2008

tysk integritet

En tysk domstol har beslutat att människors integritet väger tyngre än polisers önskemål att snoka i deras datorer. Domstolen anser att integritet är en mänsklig rättighet.

Synd att vi i Sverige är övertygade om motsatsen.

Shoa

Israels biträdande försvarsminister hotar palestinier med en "shoa" - ordagrant: brännoffer. Det är den hebreiska beteckningen för Förintelsen där miljoner människor mördades.
Man kan ju undra - är han medveten om att han därmed gör Israel till palestiniernas SS?

tisdag 26 februari 2008

bordellhärva

Idag fick vi läsa varför åklagaren inte utredde sexuella övergrepp mot två 14åriga flickor under den s.k. bordellhärvan.

Den dåvarande åklagaren Erik Östberg har medgett att han trodde på uppgifterna men påverkades av de utpekade sexköparna under utredningen och lät bli att väcka åtal för otukt.


- Jag fick åtskilliga samtal från män som var oroliga för sitt familjeliv och för sin sociala ställning. När det ringer en darrande människa som ser sitt sociala liv stå på spel, det berör en ju, har Erik Östberg sagt.



Visst är det fint med omtanke och medkänsla. Synd bara att han bara "berördes" av samhällstopparna, inte av offren.

fredag 22 februari 2008

Högskolan och sorteringen

Högskolan har nya antagningsregler. Bland annat skall det bli svårare att komplettera/förbättra betygen på komvux. Och man skall välja "meriterande språkkurser" - i årskurs 6. Tolvåringar skall planera sin karriär.

Vi vet att det finns många, många elever som har problem med skolan, speciellt elever från s.k. studieovana hem. De kommer nu att möta regler som slår ut dem. Det kallar Hr Björkljund för "stimulera elever till bättre möjligheter":

 Vi vill ge en tydlig stimulans till eleverna att inom ramen för de här programmen välja lite mer krävande kurser som är viktiga för Sverige. Dit hör främmande språk. Sverige kommer inte att klara sig i en internationell konkurrenssituation i framtiden om ungdomarna väljer bort främmande språk.
... det är framförallt med de ungdomar som kommer från studieovana hem det är viktigt att vi blir tydliga med att det lönar sig att välja också lite mer krävande kurser. Det är i första hand de som i första hand väljer de enkla kurserna.


Varför de väljer enkla kurser vet inte Björklund. Och bryr sig inte heller. Varför skulle han? Hans kunder "kan" systemet, de har resurser, de kan i värsta fall skicka sina ungar på språkresa.

Att de andra väljer enkla kurser - det är ett störande beteende som skall straffas med utslagning. Och att välja rätt kurser skall belönas med livslånga platser vid köttgrytorna.
Det är lönsamt att ta sig i kragen. Och den som ingen krage har får skylla sig själv.

Allt i allt blir det allt viktigare att vara noga när man väljer sina föräldrar.
Och när man väljer politiker.

Klimatberedning - tuta och kör

Klimatberedningen föreslår att Sverige minskar koldioxid-utsläpp med 38% till år 2020. Det var ledamöterna från alla partier överens om.

Dagen efter är statsministern emot. Pengarna räcker inte. Han menar de pengar som regeringen beslutar om. Alltså: det finns inga pengar, eftersom vi inte har satsat några. Logiskt, eller hur?

Carl B. Hamilton säger att klimatsatsningen måste vara samhällsekonomisk lönsam. Tja, alltså, vad kostar en planet, på ett ungefär? Vilken prislapp sitter på "överleva"?

En svensk klassiker: först en rejäl utredning som visar allas goda vilja, och sen räcker inte pengarna. Så kan man visa att man vill, men tyvärr inte kan ändra något. Vi kör på - i Europas största bilar. Järnväg har vi inte råd med, och inte miljö heller ...

söndag 17 februari 2008

eliten

Högskoleverkets chef, Anders Flodström, vill införa elituniversitet. Tanken är att 5 universitet skall stå för elitutbildningen, medan högskolorna skall stå för basundervisning. Vilken intressant kunskapssyn. Högskolorna skall förmedla vetande & fakta, och ett litet antal människor i rikets centra skall stå för tänkandet. Medeltiden närmar sig ...

konst och moral

080214_1234_jpeg_2bhn5654_20080214_img_16922824_onlinebild
Nu har Transport for London gett efter: Lukas Cranachs målning från 1532 får nu ändå visas i Londons tunnelbana. Tidigare har man förbjudet bilden (reklam för en utställning om just Cranach d.ä.). En talesman sa att

"Millions of people travel on the London Underground each day and they have no choice but to view whatever ads are posted there. We have to take into account the full rangeof travellers and endeavour not to cause offence in the adverts we display."


Men nu får alltså resenärerna stålsätta sig inför en 500 år gammal nakenchock ...

lördag 16 februari 2008

bara så där

DLF61542
Ingen speciell anledning, jag ville bara säga det:

Alla människor är utlänningar.
Nästan överallt

fredag 15 februari 2008

(o)rörda hav?

200821421

Science informerar idag om läget för världshaven. Det är ungefär lika allvarligt för resten av klotet. Inte förvånande, men åtminstone jag hade inte tänkt på det. Visst, vi käkar östersjöfisk som inte får säljas i EU därför att den inte godkäns som människoföda där, och västkustfisken är snart självlysande pga radioaktiviteten från Sellafield, men ändå ...

torsdag 14 februari 2008

utvisning till Eritrea

UNHCR anser att ingen skall utvisas till Eritrea, eftersom de som utvisas dit råkar illa ut. Inget annat land utvisar någon till Eritrea. Migrationsverket vill utvisa 100 eritreaner.

Varför lär sig inte världen av Sverige?

onsdag 13 februari 2008

biltull i London

I London skall bilar som spyr ut mer än 225 g koldioxid per km betala 25 £ per dag om de kör i city, lite drygt 300 kronor. Bilar som producerar mindre skall betala 8 £ per dag i city.

Och Sverige? Tja, vi har i alla fall större bilar än dom. Svenska bilar har europarekordet för avgaser per kilometer. ...

tisdag 12 februari 2008

muhammed-karrikatyrer

Enl Ekot har den danska polisen gripit tre personer, misstänkta för mordhot. Märkligt nog frigavs de praktiskt taget omedelbart. Två av dem skall dock utvisas eftersom de sägs utgöra en fara för den danska statens säkerhet.

I klartext innebär det alltså att polisen inte hade några bevis alls. Men medeldansken är säker på att det finns en eld någonstans ... annars vore det väl en politisk rökridå?

I Sverige hade vi under många år s.k. budget-ubåtar: de dök upp (eller - ja, det gjorde de väl aldrig) varje gång det var dags att besluta militärutgifter. Det verkar nästan som om terrorismen fyller samma funktion: man håller terroristhotet vid liv, även om det inte finns något konkret bevismaterial.

De stora danska tidningarna och Sydsvenskan skall publicera Muhammed-bilderna igen. Det fungerade förra gången, det fungerar den här gången ...

kött som miljöfara

Att äta nötkött ger ca. 20 gånger så stora utsläpp som att äta vegetabilier. Att äta griskött ger ungefär 6 gånger så stora utsläpp. Dags att tänka globalt när man står i matkön?

norskt miljöarbete

Trondheim skall höja bensinpriset, införa p-avgifter vid köpcentra och göra det svårare att ta sig fram med bil. "Med de här åtgärderna hoppas Trondheim få in omkring 100 miljoner norska kronor som skall användas till att underlätta för gångtrafikanter, cyklister och inte minst för kollektivtrafiken", skriver ekot.
mercatopp425

I Sverige satsar vi främst på nya vägar för att minska utsläppen. Det är logiskt - stadsjeepar drar mycket bränsle, då måste man ju kunna åka raka spåret till köpcentret.


(Obs: det är förbjudet att köra bil i terrängen. Det är nog därför terrängbildar är så populära)

söndag 10 februari 2008

hotell mot nazister

lånat från selig.se efter ett original på Voll Stralau:

MACRANDER HOTELS GmbH & Co. KG

NPD-Fraktion i Delstatsparlamentet i Sachsen

Herrar H. Apfel und A. Delle

Bernhard-von-Lindenau-Platz

101067 Dresden

Frankfurt, 18. Oktober 2007

Er reservering i Holiday Inn Dresden
Herr Apfel,

Herr Delle,

vi har via www.hotel.de mottagit Er reservation för den 7:e november 2007 och är något förvånade, att Ni just föredrar en amerikansk hotellkedja med ett utländskt namn.

Med hänsyn till omständigheten att Ni inte är välkomna i vårt hus och att jag inte kan utsätta mina medarbetare för att behöva hälsa er välkomna eller servera er, har vi bett www.hotel.de att återkalla bokningen.

Skulle det av kontraktsrättsliga skäl inte vara möjligt, ber jag att få påpeka att alla era betalningar omedelbart skickas som donation till synagogan i Dresden.

Vi ber att ni ser detta som ett litet bidrag till att återgäldade skador som Era dåvarande åsiktsfränder har tillfogat synagogan och framför allt dess besökare.

En kopia av denna skrivelse överlämnas till media i Dresden. I förhoppningen att Ni kommer att hitta ett passande härbärge och att vi besparas ert besök,

med vänliga hälsningar,

Johannes H. Lohmeyer, VD

lördag 9 februari 2008

waterboarding = tortyr

6/2 skrev jag om CIAs tortyr, som man inte ville se som tortyr. Det blir lite problematiskt nu.
FNs högkommissionär för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, säger att s.k. waterboarding (skendränkning) faktiskt är tortyr och bör åtalas.
Det blir intressant att se hur långt CIA kan komma med sin "nej, vi ser det inte så"-policy. Den är ju populär i Sverige också.

fredag 8 februari 2008

(anti-)statlighet

Björklund leker med två diskurser i Dagens Eko:
  • nyliberal anti-statlighet: Jan Björklund ifrågasätter om staten ska syssla med allt den har gjort.
  • neo-konservativ total statsmakt: hårdare kontroll av skolornas kvalitet, skolinspektionen ska ha fler uppgifter än dagens skolinspektioner och få större makt ...
Det går ihop: Man bestämmer en faktor som kan mätas/kontrolleras lätt och billigt (faktakunskap) och låter marknaden tvinga igenom strömlinjeformningen av skolan.
Voilà: den totala kontrollen genom nattväktarstaten.
Lärare blir tjänstemän, ungefär som på (e)migrationsverket: de behöver inte tro på policyn, bara de gör som de blir tillsagda. Skolor med råplugg och hård disciplin får höga poäng och gör vinster, de andra går i konkurs.

torsdag 7 februari 2008

Myndighet för Skolstyrning

Ekot: Statens skolinspektion kommer att bli en stor och rätt mäktig myndighet, säger Jan Björklund. Han bekräftar att det blir mer kontroll och mindre stöd: Jag tror att det är utbildade, kunniga, behöriga lärare som ska utveckla skolorna. Jag tror inte på att någon statlig, central myndighet ska göra det.
Björklund använder 2 tankefigurer:
caligula

  • utbildade, kunniga, behöriga lärare utvecklar skolorna
  • hårdare kontroll av skolornas kvalitet utvecklar skolorna
SOU 2007:28 (Tydliga mål och kunskapskrav i grundskolan) säger tydligt att skolor måste styras och kontrolleras, eftersom man inte kan lita på lärarna, detaljstyrning och centrala prov skall tvinga bångstyriga lärare att följa reglerna.

Lösningen : med utveckling menas inte mångfald eller förändring med ett öppet mål, utan raka spåret mot ett givet, oföränderligt mål. Som i "tåget utvecklar sig raskt mot Stockholm".
Och med "kunnig lärare" menas en formellt behörig person som gör som den blir tillsagd. Men som kanske får högre lön istället för pedagogisk frihet.

politisk religion

bjoerklund
Ekot: ... en undersökning häromåret visade att skolor som inspekterats visade sämre resultat efteråt.
– Jag tror inte på den undersökningen. Att utvärdera resultat och synliggöra dem tror jag är en förutsättning för att kunna förbättra sig, säger Jan Björklund.

Det nya kunskaps-paradigmet: vi tror bara på snälla utredningar. Lite paradoxalt blir det när Björklund tror att kunskap består av objektiva, mätbara fakta.
Den nya religionen: tro på objektiveteten.

invandrare och anhöriga

Det skall bli svårare för invandrare att hämta hit sina barn och makar. Enl. statsministern är det

... ett sätt att mota hårdare krav från främlingsfientliga grupper.


Politisk homeopati: rasism i små doser botar Rasism. Darra månde Sverigedemokraterna nu när regeringen visar sin anti-nazism!

Men migrationsministern antyder i ekot vad det handlar om:

Redan från första dagen ska man ha klart för sig att ett arbete är en självklarhet. Men också en förutsättning för att de anhöriga ska kunna komma hit.


Yes! Nu ska de där lata typerna lära sig att det är arbete som gäller, inte några sociala förmåner! Den som inte arbetar ska inte ha familj heller.

onsdag 6 februari 2008

Betyg

Herr Björklund vill införa det betygssystem som gällde 1897-1962: 7 steg, varav ett innebär underkänd. Varför? Jo, uppenbarligen är det så att lärare och elever helt enkelt struntar i lagar och förordningar. De har redan infört ett nytt system, och då är det väl bara att haka på:

Dagens skala med godkänt, väl godkänt och mycket väl godkänt räcker inte, säger Jan Björklund.– Ute i skolväsendet är det uppenbart att lärare och elever tycker att det behövs fler steg därför att de konstruerar egna informella betygskalor. En lärare kan säga att du får ett VG i betyg, men egentligen är det ett VG+.



Men någon utsortering är det inte frågan om: Herr Björklund bestämmer helt enkelt vilka effekter det nya systemet får:

Finns det inga betänkligheter med att en sjätteklassare ska kunna känna sig stämplad som icke-godkänd?– Jag vill inte se det så att man blir stämplad, tvärtom. Om man inte har nått målen så är det väldigt viktigt att både eleven och föräldrarna får reda på det och att läraren berättar det på ett tydligt sätt. Det är ju hela förutsättningen för att man ska överens om att nu ska vi ta nya tag, kämpa vidare och ge mera hjälp, säger Jan Björklund.


Så skönt att veta att ett F inte leder till att eleven känner sig underkänd. Hon är visserligen underkänd, men alla Underkända kommer att se sitt F som uppiggande, stimulerande och motiverande. "Vilken tur att jag fick F! Om jag hade fått höra att jag är bra hade jag ju blivit sämre..."
Det är förbjudet att slå hästarna på frambenen för att "stimulera" dem att hoppa högre, s.k. barrering. Men för elever går det bra.

[Ekot, 080206]

Förresten: Björklund vill inte se det så. Det är så man hanterar verkligheten: man blundar och säger tre gånger "gå bort!". Undrar om det fungerar på skolministrar också?

Järnväg & flyg

UIC (International Union of Railways) tilldelar Sverige jumboplatsen bland europeiska järnvägar; näst sämsta land (Danmark) satsar tre gånger så mycket på underhåll. En flygresa till Stockholm från landsorten är för tillfälle billigare än en biljett i 2:a klass, främst pga subventioner. Infrastrukturministern koncenterar sig på skuldfrågan.
rubon967
Vi får hoppas att Sverige inte är det föregångsland som vi får höra att det är. Tänk om de andra följde "den svenska modellen" - satsa på längre/tyngre lastbilar än andra länder, subventionera bilism & flyg, skrota järnvägar som görs olönsamma genom att vägtrafiken gynnas ...
Här kan man kalkylera miljöbeslastningen för nästa resa (inom Sverige)

tisdag 5 februari 2008

CIA har slutat med tortyr

CIA har erkänt i senatens förhör att man använder tortyr, bl a låtsas man dränka människor. Men det är tydligen inte så allvarligt:

Enligt CIA är det som skett inte att betrakta som tortyr och har inte heller skett på flera år.– Omständigheterna är annorlunda nu ... säger CIA-chefen Michael Hayden.


Vår tortyr är inte tortyr, och dessutom har vi slutat med vår "icke-tortyr" - alltså är allt ok nu?

söndag 3 februari 2008

KD vill stänga utställning

I Alingsås visas A History of Sex, 13 fotografier av Andres Serrano, skriver Alingsås Tidning.
Enl. GP vill Kd att utställningen stängs: "De beslut som tagits för att visa dessa djupt provokativa bilder kännetecknas av en enastående omdömeslöshet. Att det är våra kommunala skattemedel som används gör givetvis inte saken bättre."
alingsås
Kritiken riktar sig alltså mot bilderna i sig, samtidigt som Kd flirtar med "hederlig skattebetalare". Och: det är inte kristdemokraterna som känner sig provocerade - det är bilderna som är provocerande. Jaha. Annars kunde man ju säga "gå inte dit då". Men om det är bildernas fel måste ju bilderna bort. Tänk om någon - intet ont anande - tror sig handla grönsaker och istället möter nakna kroppar. Vilken provokationschock!

Synd att kristdemokrater blir provocerade när
andra ser nakna kroppar. Synd att moral inte inte kräver att man själv handlar rätt, utan att alla andra gör det ...

Identitet och frihet

Sarah Britz har skrivit en underbar kolumn i GP: om att förlora sin historia (och identitet) och vinna frihet att skapa sig en identitet. Att vara känd och låst eller vara okänd och fri.

En klassiker: om jag skapar mig en ny identitet kan även andra skapa sig en identitet. Om jag har fri att omtolka mig kan även andra omtolka sig.

En gång besökte jag min hemby. Jag hade flyttat därifrån för länge, länge sedan, gjort om mig, studerat, bytt land, bytt allt - och när jag kom dit upptäckte jag att de hade ändrat byn också. Det var då jag förlorade min trygghet. Och insåg vitsen med muséer: allt är statiskt och pålitligt, som det alltid har varit. Utom besökaren, som kan vara fri och levande.

lördag 2 februari 2008

Åke Green och IOGT-NTO

Radio Kronoberg berättar 30/1 att Åke Green har uteslutits ur IOGT pga hans åsikter om homosexualitet.

Det är nog flera som anser att han inte kan ha varit helt nykter när han kopplade ihop homosexualitet, pedofili och djursex, och liknade homosexualitet vid en cancersvult på samhällskroppen.

Fascinerande att Goebbels använde sig av samma sjukdomsmetafor - med känt resultat: kroppen försvarar sig mot bakterier, och samhällskroppen måste försvara sig mot judar...

Själv känner sig Åke Green kränkt, och anser att han har rätt att framföra sin personliga åsikt. Visst är det fantastiskt? Hans personliga åsikt är att vissa människor inte ens skall ses som människor, bara som sjukdomar. Han utesluter dem ur en samhällsgemenskapen - men beklagar sig när IOGT utesluter honom.

Själv kräver jag dödsstraff för alla som kräver dödsstraff, och att uteslutarna utesluts. Eller ... ähum ... kanske inte?

fredag 1 februari 2008

Måste människor sorteras?

En blivande lärare tänker högt:
- jag måste ju veta om de är muslimer eller svenskar! Annars vet jag ju inte hur de är!

En annan:
- vi måste ju lära oss om deras kulturer, så vi vet hur de tänker.

En vän säger - med smärta i rösten:
- jag är inte homosexuell!

Världen måste vara en osäker plats, om vi måste tvinga in människor i fack. Vi måste veta vad homosexuella äter, vilka partier muslimer röstar på, om bosnier spelar handboll och ...

Är vi för osäkra för att säga:
- berätta hur du känner dig, vad du vill äta, vilka parfymer du gillar, vad du vill se på TV och allt annat - jag är nyfiken på dig!