torsdag 10 januari 2008

Reaktorkramarna på gång igen

Jan Björklund:

En central diskussion att föra i Sverige handlar om vår inställning till elektricitet. Elektriciteten är en av mänsklighetens mest geniala uppfinningar - att blixtsnabbt kunna överföra en stor mängd energi från ett kraftverk till den plats där energin ska användas. Men i Sverige har elektricitet sedan 1980 närmast kommit att betraktats som något ont som ska straffbeskattas. (DN, 11.1.08)

Spännande - genom att försvara elektriciteten (vem kritiserade den?) "bevisar" Herr Björklund att vi måste satsa på kärnkraft.

Och så måste vi satsa på elbilar:

"Forskningssatsa på eldrivna fordon. Sverige bör i höstens forskningsproposition satsa stort på att universitet och tekniska högskolor i samarbete med de svenska biltillverkarna och utvecklingsbolag i branschen ta fram kommersiellt gångbara elbilar och elhybrider. Om Sverige blir först med en riktigt bra elbil kan det bli en stor exportframgång. Eldrivna fordon har fördelen att vi inte binder oss till en viss råvara eller metod för att producera energin. El kan framställas koldioxidfritt med flera olika metoder och sannolikt ännu fler i framtiden. En motor som går på el i kombination med effektiva batterier fungerar oavsett hur elen producerats." (DN, 11.1.08)


"De svenska biltillverkarna"! Visst är han obetalbar, Jan Björklund? "GM och Ford, våra svenska biltillverkare..."

Och så logisk!
Om Sverige blir först med en bra elbil kan det bli en stor exportframgång. Visst. Och om Sverige konstruerar miljösäker kärnkraft kan det bli en stor exportframgång. Och om ...

Han har läst på också. Elbilar behöver inte någon speciell el - nu vet vi det. Vi som trodde att Ford-elbildar kräver Ford-el och GM-elbilar bara går på GM-producerad el vet nu bättre.

Men, herr Björklund: de behöver inte kärnkraft-el heller!

Inga kommentarer: