söndag 27 januari 2008

Kan man vara singel?

En god vän är singel. Detta hemska tillstånd tvingar män i hennes omgivning att förlösa henne från sin singel-tillvaro. Inte så att de frågar henne. Snarare så att allt hon säger och gör tolkas utifrån ett sjukdomsperspektiv: hon är något som ingen riktig kvinna kan vara, och då är det varje riddares plikt att rycka ut och rädda jungfrun.

Vill hon ta en öl efter jobbet vet riddarna att det betyder ”... innan vi går hem till mig”. Vill hon ha sällskap till gymet betyder det naturligtvis att hon vill ha en fast partner. Ett nära samtal på jobbet är naturligtvis ett verbalt förspel.

För en kvinna som har ”sällskap” är en öl efter jobbet en öl. Och ett gym är ett ställe där man tränar, inte platsen för en parningsritual. Ett personligt samtal visar hennes sociala kompetens. Ibland är en cigarr just en cigarr, som Freud sa.
Kvinnor ”med man” är kamrater, kompisar eller vänner. Kvinnor utan man är sexobjekt eller blivande partner.
Diagnosen ”singel” definierar således

  • vad en riktig kvinna är (= ena halvan av ett par),

  • vad singel-kvinnan tänker (hjälp, jag behöver en man!),

  • vad singeln gör (jagar män)

  • vad singeln är: fel, ett problem.

Medeltiden var inte igår - medeltiden är idag.

måndag 21 januari 2008

SvD: homosexuella äktenskap

Svenska Dagbladet - oberoende moderat - skriver att 7 av 10 anser att homosexuella äktenskap är ok. Betyder det nu att vi har blivit toleranta gentemot andras sexualitet, eller att vi tycker att äktenskapet skall vara obligatorisk? Inte för att jag förstår vad någon har med andras sexualitet att göra ...

Men vi är inte toleranta bara för att vi anser att dom också får gifta sig. Vi har blivit toleranta när vi inte förstår frågan, ungefär som "får människor som supinerar handla på OBS?"

Om du inte vet vad supinera betyder, och inte förstår frågan och inte bryr dig - då är du "supinationstolerant".
:-)

onsdag 16 januari 2008

Betyg och prestation

Anders Jönsson, forskare vid Malmö Högskola, intygar att betyg inte leder till bättre prestationer, åtminstone inte bland små barn. Men, som man säger i det militära: Om kartan inte stämmer överens med terrängen - gäller kartan.

Fp ska nog införa de där bedömningsliknande betygen i alla fall. Sen får ungarna lära sig hut istället!

[http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?programID=1650]

Björklunds betyg(sliknande omdöme)

Jan har tyvärr inte nått kursens mål i flera ämnen.

Orientering: vänder sig konsekvent mot 30-talet och kallar det "framåt". Förmodligen ett socialt handikapp från den tid där majorer kunde peka vart som helst och vråla "framåt".
Svenska: något underutvecklat, envisas t ex med att kalla allt han inte gillar för "flum".
Inlärningsförmåga: tänker sig lärande som råpluggande av mätbara fakta, och undervisning som förmedlingspedagogik.
Matematik: har svårt att tillgodogöra sig värden som inte kan mätas objektivt.
Filosofi: föreställning att det finns absolut sanna värden, att endast han har dem, och att de kan förmedlas genom bestämda tillsägelser hindrar honom från att ta del av andras åsikter.
Socialkunskap: har stannat i en en föreställning att människor skall sorteras ut så tidigt som möjligt.
Psykologi: empatiska förmågan skulle behöva utvecklas. Han kan bland annat inte förstå att underkända barn känner sig underkända.
Social förmåga: föreställning om "samarbete" är att han ensam får bestämma - oavsett vad t ex forskare eller lärare säger.
Etik/Moral: föreställer sig moralutveckling som "lära ut vad som är rätt och fel"

Sammanfattningsvis har Jan Björklunds utveckling stannat på 1930 års nivå, och hans chanser att nå fram till 2000-talet är mycket små.

"betygsliknande omdöme"

If it walks like a duck ...
Om det ser ut som betyg och fungerar som betyg - varför kalla det "betygsliknande omdöme"?

tisdag 15 januari 2008

Columbus och kulturutbyte

sr.se 08-01-15:

Det var upptäcktsresanden Christoffer Columbus som förde med sig sjukdomen syfilis till Europa från Sydamerika. Det tyder nya genetiska indicier på. .... Rönen stöder teorin som kopplar samman den första europeiska syfilisepidemin, i Neapel 1495, med Columbus återkomst från Den nya världen 1493, enligt forskarna.


Det tyder ju på att de hade intressanta sätt att sprida kultur och kristendom i den Nya Världen.

Krigsveteraner mördar

www.sr.se, söndag 13 januari 2008:

I USA har fler än 120 mord begåtts av krigsveteraner från Irak och Afghanistan. En undersökning visar att krigspsykoser och stress ligger bakom en stor del av våldet, som nästan fördubblats under de 6 år som gått sedan invasionen av Afghanistan. Omkring en tredjedel av offren var hustrur, flickvänner, barn eller andra släktingar till gärningsmännen. En fjärdedel var kamrater från armén, skriver New York Times.


Det enda som förvånar är väl att det här förvånar. Kan man räkna med att någon tränas för att döda och behåller sin psykiska hälsa? Är inte förmågan att döda på befallning och/eller mot betalning ett tecken på att den psykiska hälsan är förstörd?

söndag 13 januari 2008

Kulturer och raser

Douglas Adams:

“If it looks like a duck, and quacks like a duck, we have at least to consider the possibility that we have a small aquatic bird of the family anatidae on our hands.”

Och om man talar om kultur som om den vore given, enhetlig och oföränderlig, som om den bestämde människors personlighet, som om en viss kultur hörde ihop med ett visst område, som om kulturer aldrig fick blandas, förändras eller mötas - varför inte kalla det rasism i så fall?

torsdag 10 januari 2008

Reaktorkramarna på gång igen

Jan Björklund:

En central diskussion att föra i Sverige handlar om vår inställning till elektricitet. Elektriciteten är en av mänsklighetens mest geniala uppfinningar - att blixtsnabbt kunna överföra en stor mängd energi från ett kraftverk till den plats där energin ska användas. Men i Sverige har elektricitet sedan 1980 närmast kommit att betraktats som något ont som ska straffbeskattas. (DN, 11.1.08)

Spännande - genom att försvara elektriciteten (vem kritiserade den?) "bevisar" Herr Björklund att vi måste satsa på kärnkraft.

Och så måste vi satsa på elbilar:

"Forskningssatsa på eldrivna fordon. Sverige bör i höstens forskningsproposition satsa stort på att universitet och tekniska högskolor i samarbete med de svenska biltillverkarna och utvecklingsbolag i branschen ta fram kommersiellt gångbara elbilar och elhybrider. Om Sverige blir först med en riktigt bra elbil kan det bli en stor exportframgång. Eldrivna fordon har fördelen att vi inte binder oss till en viss råvara eller metod för att producera energin. El kan framställas koldioxidfritt med flera olika metoder och sannolikt ännu fler i framtiden. En motor som går på el i kombination med effektiva batterier fungerar oavsett hur elen producerats." (DN, 11.1.08)


"De svenska biltillverkarna"! Visst är han obetalbar, Jan Björklund? "GM och Ford, våra svenska biltillverkare..."

Och så logisk!
Om Sverige blir först med en bra elbil kan det bli en stor exportframgång. Visst. Och om Sverige konstruerar miljösäker kärnkraft kan det bli en stor exportframgång. Och om ...

Han har läst på också. Elbilar behöver inte någon speciell el - nu vet vi det. Vi som trodde att Ford-elbildar kräver Ford-el och GM-elbilar bara går på GM-producerad el vet nu bättre.

Men, herr Björklund: de behöver inte kärnkraft-el heller!

Fler transportbeslut

Vad tänker regeringen göra åt inrikesflyget, det mest miljökorkade transportsättet? Jo: Åsa Torstensson

"tror att inrikesflyget kommer att utvecklas svagare i framtiden och få stå tillbaka för en snabbare och miljövänligare tågtrafik." (DN, 9.1.08).


Wow, vilken handlingskraftig regering vi har vi har! Jag är övertygad att inriktesflyget kommer att krympa av skräck efter denna viljestarka prognos!

Vad tänker regeringen göra åt järnvägen? Jo, privatisera. Visst är det fantastiskt? Järnvägsprivatiseringen gick åt helsingland i UK, så nu ska vi banne mig visa att vi kan, vi också.

tisdag 8 januari 2008

Bromölla

Bromölla skall räkna ut vad flyktingar kostar. En spännande fråga!

Och när vi ändå håller på: vad kostar egentligen en förtidspensionär? Ett barn med Aspergers syndrom? En senildement? Det är inte så länge sedan Tyskland räknade på det här och kom fram till en radikal lösning ... vi kanske skulle göra en lönsamhetskalkyl direkt vid födelsen och sen, tja, liksom ...

måndag 7 januari 2008

Lösningen på ICAs köttfärsproblem

SR: ICA förser köttfärs med nytt bäst-före-datum när det har blivit för gammalt. Nu har livsmedelsinspektören Ingela Johansson i Uddevalla hittat orsaken: personalen har dålig utbildning, t ex finns personal som har "utländska utbildningar som man inte har dokumentation på."

Tänk, då går man och tror att ICA kränger gammalt köttfärs för att slippa slänga det och förlora pengar. Men nu vet vi att sånt aldrig händer om folk får en riktig svensk utbildning. Tack, Ingela! Blott Sverige svenska livsmedelsarbetare har, som struntar i lönsamheten och som bara ser till mänsklighetens bästa. Men varför nöja sig med Sverige? Svensk utbildning hjälper säkert även mot barnarbete i Pakistan och mördande arbetsvillkor i Kina!