fredag 4 december 2009

bättre och bättre dag för dag - eller mer?

En gammal schlager trallade någon gång om “bättre och bättre dag för dag”. Då trodde man det. Efter hand blev “bättre” ungefär samma sak som “mer”. Mer prylar är bättre än mindre prylar, fler bilar är bättre än färre bilar osv.

Några fossiler som t ex miljöministern (“jag räknar med att transporterna ökar”, och “ett bensinpris på 25 kronor finns inte i min föreställningsvärld”) räknar fortfarande med att framsteg är samma sak som konsumtionsökning, och att tekniken säkert kommer att fixa problemen...

Men t ex i Frankrike har presidenten tillsatt en kommission för att undersöka alternativ till BNP som mått för framsteg och välfärd. Kommissionen, som bl a Joseph Stiglitz och Amartya Sen ingår i, föreslår att hushållens inkomster, konsumtion och inkomstfördelning skall ingå i ett hållbart ekonomiskt mått. Även tillgång till hälsovård och utbildning, miljöeffekter och människors upplevelse av lycka och välfärd föreslås ingå.

I Storbritannien pågår en politisk diskussion om någon liknande. EU-kommissionen har nyss presenterat planer på en index över miljö, livskvalitet och inkomstskillnader i EU-länderna.

Och i Sverige ... tja, i Sverige har vi ju Förbifart Stockholm som säkert kommer att öka den nationella lyckan.

Inga kommentarer: